Wednesday, October 30, 2013

my experience of SOOCA

hai..tgh buat apa?

tadi siang aku baru abis exam SOOCA..it stands for Short Objective Oral Case Analysis Examination ..kitorang batch kedua ada exam ni..25% from our final marks..not bad lah..feeling dia x delah mcm nak mati masa OSCE tu..dapat pulak cycle first..the first 18 student yg kena present case kat dokter pagi2 yg tgh fresh tu..haha

pengalaman dia not bad..i'm so happy with my pbl mate kali ni..sgt2 membantu..best discuss ngan dorang..terutama ngan indonesian members..pergh..dorang ni boleh tahan ar pandai.. thanks adil,nadia,jibam,amal,joel,novi,kemal n ribka.. u're the best! hahah..

so,nak cite pasal exam tadi..aku dah 3 hari selesema sbnrnye..aku x tau la aku ni sinusitis ke allergic rhinitis kan..makan ubat xnak gak baik..sakit kepala aku..ingat mmg nak g amek mc je pg td..tp bila pikir azab dia selagi ko x lepas exam ni, aku kuatkan lah diri jugak..dalam pukul 9.30 camtu,kitorang dah kena gerak g bilik kuarantin..letak beg semua..pastu dia panggil nama sorang2 cabut nombor..kita x tau la kita dpt kes apa kan..and my lucky number is "1" ..hahaha..aku cuak lah jugak..selalunya nombor 1 ni lah yang azab.. tp xpe lah..wat lek dulu..buzzer dah bunyik, berlari sume orang carik nombor bilik masing2...

sesampainya aku kat meja no. 1, aku terpandang la the word "Herald patch"..so aku senyum dah! baca banyak2 kali ni mcm x percaya..kalau boleh nak suruh dokter tu bacakan utk aku kes aku tu..haha.. aku dpt kes "woman, 28 y.o came to clinic with chief complain of redness on chest and trunk..bla3x.." so dalam otak terus pikir Pityriasis Rosea lah sbb ada herald patch tu..pastu dgn yakinnya aku buat mind map sume tu..lukis anatomi kulit boleh la tahan cantik..pui! haha..within 13 minit kot aku dah siap sbnrnye..pastu pusing blakang nmpk fawwaz pun dah siap..aku tanya dia dpt kes apa..sama ngan aku..so kitorang berbincang la apa lagi..melengkapkan mana yg kurang..pastu tanya member kat sebelah plak..tukar2 pendapat..lol..ingatkan x sempat..rupanya byk je masa sbnrnye..dun worry lah bro..janji ko blajar gila2 ah before exam ni..

then dah 20 minit,buzzer bunyik,naik atas utk present case..before masuk bilik tu, jenguk2 dah dokter apa aku dapat..nasib baiklah dapat dokter hensem yang jaga group aku masa pbl dulu...alahai..seronoknyaa...masuk2,present dengan yakinnya...kunun lah..apesal aku guna bahasa indonesia un aku x tau..tulis english..nasib doc tu ok je..aku rasa aku abis cepat gila kot..x sampai 10 minit present..dah abes..tetiba Prof. Dali masuk..ahh sudah..untung dia x suruh aku present balik..fuuhh... dah siap doc tu suro duduk..pastu diorang klua sat..sempat tengok markah..aku kira 5 kali kot nak kasi yakin..alhamdulullah lah dapat 78..haha..sebenarnye nak je aku tambah lg 2 markah nk jadikan 80 tp ak x bawak pen hitam plak masa tu..redha je lah..

abes 20 minit,buzzer bunyik..semua kluar dengan senyuman..masing2 ada cerita doranglah..ada dpt dokter garang..ada yg kena ckp english 100%..ada yg doc diam je..ada yg kena hantar assignment tambahan kalau nak lulus..pokoknya bg aku,Allah sangat memudahkan urusan aku..alhamdulillah selesema aku x buat hal masa present..and x blank langsung masa buat mind map..dr. Abrar ckp markah lulus 70..so kire dah lepas ar tu kan..haha..bersyukur je lah..

saja nak tulis kat sini..so dat nnt aku dah jd dokter,aku baca balik,senyum sorang2 ingat benda ni..LOL..dah la..saje je datang sini..bosan..mood nk blaja utk final x dtg lg..doakan aku utk isnin depan..bye.

Wednesday, October 23, 2013

Happy 45th Birthday Mama !

Dear mama,

No matter how hard I try, no matter what I do, I would never be able to show you how much I appreciate everything you’ve done for me. You are my strength. Everyone in this family is so lucky for having you in their life. May your day be exactly the way you want it to be. May you celebrate it with happiness and inner peace. May your birthday be a time for others to praise you with du'a, and a time for them to show love to you in so many ways! Happy Birthday Mama. With love, your daughter.

I don't know what i wanna do for ur birthday celebration this year..i know you are expecting a big thing from me.. (lol)..need to think about it really hard..it takes me about a month to find the idea..and finally this is what i've been thinking and done.. Sorry if it not so perfect..just a new learner about making a video..I hope you do enjoy it.. I love you!


video

Saturday, October 19, 2013

Please study!

Dear self,

Please be noted that u'll be having a SOOCA test about one week from now..and ur final is just around 3 weeks to go.. So, wake up! Remember that u have a big mission. To make them proud. To be a good muslim doctor in the future. Keep calm and study.

Lately i felt like :

When you have to study, even the ceiling looks more interesting.

Whenever I try to study, I always just end up laying on my bed doing some random sh*t.


* i knew everyone felt the same.. let's strive co11agen!

Friday, October 4, 2013

eh,oktober dah?hehe

Assalamualaikum readers,

Bertemu lagi dalam bulan yang baru..lol..haha..aku malas gila dowh nak tulis.. ni pun kira ok la ni aku update at least sebulan sekali kan..hmm.. aku alhamdulillah sihat2 je kat makassar ni. sekarang aku dalam blok baru, Special Sense yg membawa 6 kredit selama 6 minggu..hmm..skrg ni tgh pulun pasal mata je..and yes...x sangka aku kena menghadap fizik yang mcm nokharomm tu weh lagi...heish...telinga aku ni allergic je bila doc tu da start guna term2 refraction index, sin i ,bla3x.. mintak simpang jadik dokter mata..hahaha.. so far ok ar...but serious pack gila blok kali ni...

ada exam SOOCA masa minggu kelima nnt...damn lah kan sebab kena present case...u're given a case and within 20 minutes u have to prepare ur presentation on the kertas mahjung and masuk bilik yg ada dua dokter specialist...buat case review sampai lah prognosis patient tu..nice! n yes i've to work hard for that..25% from markah final kot...gila betul...dah la aku menyampah benda2 yg ala2 interview ni..buatnye doc tu tanya mcm2 yg aku x tau...heish..xyah la pikir dulu..hahaha..group PBL kali ni ada Joel (my indonesian's classmate) yg dia punya CGPA paling highest ar kan..best dowh group ngan dia ni.tanya je dia akan jawab...walaupun kadang2 annoying jugak budak ni... -..- hope team pbl kali ni dpt bantu byk utk preparation for SOOCA nnt... amiin..

lagi apa nak cerita...hah..minggu lepas UiTM dah masukkan elaun utk 3 bulan + peralatan + buku which total up jadi Rp 13,600 000 (nak dekat RM 4000) ar jugak... aku baru lah nak bersuka ria ke apa kan..sekali tuan rumah ni mintak bayar duit sewa rumah for dua tahun ke depan skali...Tahey gila weh..sumpah...dah la naikkan sewa!!bongok..dah kaya nak mammm pun x cukup2 lagi ke hah? tolong lah weh..kau ingat budak msia je kaya kan??memang kalau kau x repair bocor rumah ni kau siap ah.. kitorang pun sayang ar nak tinggalkan umah ni..strategik gila kot...dekat ngan kampus..nnt klu nak koas rumah sakit dekat je dari rumah..hmm..redha je lah...dah nama pun menumpang tempat orang..ikutkan aje lah selagi aku mampu..dan aku terpaksa membatalkan hasrat aku nak beli ................. ..serius frust dowh..! if only i have a Bapak Gula.. hmm..

minggu depan nak raya kan...and taun ni tahun ketiga aku beraya haji dekat makassar ni..how sad x dpt makan rendang mummy di pagi raya :(( ..indon cuti sampai selasa jgk..mula2 niat nak g jogjakarta..tp bila sewa dah naik + kena byr dua tahun ni, aku terpaksa ar batalkan niat aku tu... next time k botet.. nnt kita jalan2 sini je lah.. :(

erm..ok lah ye..takat sini dulu la warkah hamba buat kali ini...semoga bertemu di lain lembaran... daaa