Wednesday, August 31, 2011

salam merdeka raya!!

    ya!hari ni..tanggal 31 Ogos 2011,,merdekalah aku sebagai seorang umat islam yang sudah berpuasa selama sebulan (ops..x cukup pong..haha) n sebagai salah seorang warganegara Malaysia yang berhijrah ke Indonesia..setelah pelbagai onak duri diredah..kontroversi kot bila raya hari rabu ni..macam2 pandangan kat sini..last2 kitorang puasa je la semalam..even pada mulanya (masa dapat tau selase x raye lagi,,aku dan rakan2 yang lain agak memberontak)....ye ah..ade yang ikot puak Muhammadiyah,,,dah raye semalam..kitorang ni ikot pemerintah kat jakarta sana..ramai gak member2 indonesian dah raye semalam..haish..malas lah pk..janji hari ni aku dah raye..hooooraaayyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   pagi td pukol 6.30 da stat mandi sunat aidilfitri..(eksited wei)..then siap2 nak g solat raye kat aula..(dewan perkumpulan anak2 malaysia)..semayang ramai2 senior n junior..dapat rase aura keMALAYSIAan lah jugak..khutbahnya yang agak menaikkan semangat..pas uh tibalah saat2 yang dinanti2 kan oleh semua orang..MAKAN time..kitorang masak reramai malam tadi sambil main bunga api n mercun..kalah budak2 yang main kat kampung wei..saba jelah..tp aku x turun pun..just tengok dari atas..heheh..

   Menu hari ini ialah...Lemang,Ketupat,nasi impit,rendang ayam,kuah kacang,ayam masak merah,sayur lodeh,kuih2 raya,kek,dan minuman berperisa..xde ribena2 ok..haha..suasana meriah jugak lah!!gather ramai2 kan..seronok lah...makan un aku tibai macam2 la..lepas geram semalam x dpt raye kan..hmm...sume cantik2 n hensem2 lah hari ni..rambang mate..hua2...dah makan2 uh,,cam bese ah..sume melaram nk bergambar...lagi2 perempuan lah..biasa la tu nyah...tapi sebelum turun semayang td,,sempat makan pulut kuning with serunding..(roomate@kazen i yang buat..haha)..

   buat keluarga terchenta di kampung...selamat hari raya..along nak mintak maaf seandainya ada mengguris hati kalian,terkasar bahasa,terlanjur bicara..harap dimaafi ya..maklumlah..tahun ni x dapat nak lead adek2 mintak maap ngan abah ngan mama..haha..doakan saya di sini ya..wajib!!jangan sekali pun terlupa.

     .n for all Malaysian!!happy merdekaraya okay guys!!raya2 jugak...kalau x merdeka,,x beraya jugak kita kan...aku geram tadi ade terbaca kat wall someone..dia xtau taun ni merdeka yang ke berapa..sumpah bengang..wei..kalau pandai belaja je tapi x ingat pasal negara sendiri pon baek x payah..concern la skit at least...nyanyi la jap lagu Tanggal 31 tu kejap 2-3 minit..dah tau tahun,,tolak ngan tahun 2011...dapatlah 54!!tu pon nak aja ke??x silap amek kos a*t**r*..(ops..sape terase maaf..aku bengang oh ngan kau..)ok lah..x mau gado2...selamat hari raya..maaf zahir dan batin...Happy Merdeka Day!!

        
                 
 

Monday, August 29, 2011

sedih

   waktu ini..lagu raya sedang dimainkan...sumpah..aku sangat sebak...sepanjang 19 tahun aku hidup,,x pernah missed malik kampung..n now..aku sumpah x boleh terima wei..jujurnya la..aku rasa nak memberontak je oh..nak je pegi airport amek tiket sekarang..haha..sengal betol..i need to wait for another year..ko ingat kejap??12 bulan lagi tw x??12x30 hari =360 hari lagi...kena pangkah kalendar hari2 la kalau macam ni..haih..aku harap urusan imigresen tahun ni akan smooth je..tolonglah jangan sangkut2..hazmi n the geng,,aku harap korang tolong buat yang the best okay!!

   main lagu raye sume yang sedih2..x ley nak cakap apa la kan...sebenarnya yang aku nak sangat tu duit raya!!haha..ngeng kan??kat kg un,,aku ni pemalu..orang tanye baru aku jawab...takes time untuk bersembang..dah dari kecik macam tu..agak macam sombong la...tp series bukan..dorang un da paham perangai aku..xpela..at least aku xde un bukan terase sangat un..kalau angah yang xde...yes!!maybe dorang akan rase sebab dia tu peramah siket..ngan uncle teksi un dia bole bwk sembang pasal politik..hmm..lagi2 dia kan lelaki..tunggu la 2013 nnt angah..rasa la ape yang along rasa..haha...

   aku rindu ngan adek2 aku!!sumpah..aku tengok gambar dorang hari2 kot..nasib ada dalam fon ni..(air mate sedang bergenang ni....betul x tipu)..aku tau...kalau aku balik nanti...memang x kan dapat lagi nak sayang n cubit pipi adik...abang un da skolah menengah...adik pon mesti da segan ngan aku..huuaaa...adikla satu2 nya budak kecik yang aku ada...nnt kalau aku balik pon...mesti dia da reti basuh berak sendiri..mandi sendiri...muka dorang pon maybe ade perbezaan dari gambar dalam fon ni...huaaaaaaaaaaaaa sebak!!!

    ya Allah..tabahkan aku!!aku kuat kan..aku tau..lepas je raya ni..start la hidup aku yang sebenar...macam2 boleh jadi in 1 year ni...apa2 pun..aku mengharapkan yang terbaik dari Allah...oklah..kalau ada family yang terbaca this post...kirim salam...duit raya along still nak!!bank in okay...korang mesti lupa along kan..xpelah..berkorban dulu...hm..xdapat nak teruskan..sampai sini je tau...

p/s : insyaallah esok raye...tapi xde perasaan.. :'(

Saturday, August 27, 2011

hai!

    ish3....kesian nye blog ni...berhabuk gila!!penat aku tenyeh dengan bulu ayam ni...sampai seme2 tau!!haha...ok..aku heksited sekarang da stat libur!!eventhough just seminggu...

   aku x tau nak update ape la wei...just nak randomly upload gambar je kot..ntah kat mane2 je aku snap..haha..stat isnin yang lepas,,,aku dah start busy gegila...kuliah da start..u know what???hari2 ade kuliah+praktikum+responsi (kuiz)..dah la balaja 10 system skali gus seminggu..ok..aku nak meluahkan ketidakpuashatian aku ni...korang tau..the quiz n praktikum tu...guna bahasa indonesia!!paham tak??aku ulang...bahasa indonesia...haa...first day x yah cakap lah kan..sume pakat pandang-memandang antara satu sama lain..yang lelaki x payah cakap lah...tida yang sampai berdengkur punya pon ada...sumpah aku rase seminggu ni dapat 20-30% je...yang lecturernye pulak..still campur2 guna bhs. Ina...hm..aku pasrah la wei...da duduk kat negara orang..tanggung sendiri la..

   tau x..semua orang kena jadi translator sendiri..manual lab also in indonesia...paham x perasaan kami??selama 5 tahun blaja dalam english..tetiba je..so kuiz pon sume bahasa indonesia..stakat ni dah 3-4 kuiz da la aku buat...campur2 10 system tu...minggu ni blaja histology je dulu...n semalam...ade Responsi Teori yang menggabungkan sepuluh2 topik tu..ade 15 soalan..semua essay....(dapat bayangkan x??)..tapi ni bahasa inggeris...masalahnye pulak..dah setiap ari baca yang indonesia punya..tetiba khamis malam tu nak pulun bace balik semua system in english...memang innalillah la kan..haha..semalam banyak jugak aku tinggal..da memang x tersentuh dek mata pon..lagi2 mana sempat ouh...xpe..cuti ni aku nak pahamkan balik..isnin (5 september) akan ada ujian teori...100 soalan objektif...50 slides...kena label bahagian sel,,teka tu sel apa,,,ciri2 sel tu...what the...sekarang aku mengerti kenapa dokter itu gila...haha

    oklah...banyak nak cerita sebenarnya..tp x payah la...just enjoy the gambar la erk...haha

             
       ni antara dobi termurah kat sini..aku salah seorang regular customer okay..haha
           
                      
                                        dalam pete2..mak aii..gemok dah !!

                            
                                                  driver pete2...

                            
                                       pintu pete2 xde tutup2..masok je

                    
                                  xtau nak buat caption ape..haha

                   
hah..ni juadah berbuka ari tu,..pucuk paku masak lemak cili api rumate masak..cekodok itam aku buat..haha

                   
          dalam kereta yusuf...kawan klas international kitorang...kaya + ensem wei..haha

                   
                           baru 18 dah ada honda...bwk krete g kls ari2..

                  
                            kat rumah fajrullah..ada majlis berbuka puasa..

                     
                                                       member2

                     
                           

                     
gambar family fajri...parents dosen..(pensyarah)..adek bradek amek medik..rumah sgt besar...

                   
manisan before bukak puasa...ko tau??inti kuih gulung tu inti kelapa durian...sedap bangat!!!

ni ah antara gambar yang ada dalam simpanan aku..nampak macam seronok kan..i hope kitorang akan dapat sama2 survive kat sini...amiiinnn...

Saturday, August 20, 2011

RUSUNAWA UNHAS

     assalamualaikum...hari ni niat just nak tunjuk gambar je la ot...gambar2 ni un same je...da upload dah kat fb...sape yang x tengok lg tu ni ah antara keadaan rumah aku tu...baik aku cerita dulu..ntah ape mende la rusunawa ni an??actually...orang kat sini...suka sangat memendekkan perkataan ngan amek sukukata pertama sahaja...contohnya...:

     RUSUNAWA : Rumah Susun Sederhana Sewa
     UNHAS : Universitas Hasanuddin
     NASGOR : Nasi Goreng
     FK : Fakultas Kedokteran
     KITAS : Kartu Izin Tinggal Terbatas (benda ni la yang membolehkan kitorang lari ke malaysia..
                    skrg blum lg)
     SATPAM : Satuan Pengaman (kat msia,panggil guard @ jaga laa)

and banyak lagi laaa...aku pon da lupa..klu agak2 x paham tu..kitorang akan try dulu teka2 ngan perkataan yang hampir sama ngan maksud ayat dorang..n terbaru baca blog lina...bebudak sini cakap pasal CINLOK...kotang tau hape tu??aku popn gelak2 bila dapat tau..teka lah!!

                        CINLOK = CINTA LOKASI

ngeng kan..haha..oklah...meh usha rumah susun aku...

       
     

   dia ada 4 blok...Anggerik,Bugenvil,Cempaka n Dahlia...mine is Cempaka....so jom usha dalam umah lak..

                                  
                                                         nombor bertuah..


                                             
                                    kat pintu masuk ni..x sabar ea nak tengok??


              
                    aip2...susun kasut dulu baru masuk tau!mak babap kang haa...


                                                  
                                   ok..ni almari kitorang...kiri aku punya...kanan rumate aku punya..


                                            
                            harap maaf...aku sangat malas...mama xde nak tolong susun..haha


                 
                  tu dia..water dispenser(Rp. 200k++)...rice cooker(Rp.160k++)...n dats my meja...


             
katil aku...dia da siap pasangkan dah..lupa bawak cadar ijau aku..huaaa...n malas nak tegangkan..tq


               
haa..x sabar nak tunjuk ni...jamban tanpa flush...sila tadah air banyak2 dalam baldi supaya saham2 yang telah dilabur dapat terus disalurkan ke bank dengan selamatnya....


                                                   
                              kitorang xde shower...baldi ngan gayung baru beli jugak..puluh ribu tau..haha


                                               
                                                  ni pemandangan keseluruhan toilet kitorang...


                    
haa...ni dapur aku...beli yang cam bawak g camping je..jimat..klu tong gas ,,Rp 650,000...gile kau!!parents aku x ikot...


                    
                                             ni sure ah sinki an...sebelah tu rak pinggan..


                    
                                                           ni stok2 bawah sinki..


                     
                            2 tong air besar!!penting sebab dorang salu catu air..nak jimat la kunun...


                   
ni pon rak letak brg2 kering...barang basah dalam lemari es (peti ais) kat umah kwan...kongsi 4 orang...Rp 1.5 juta...


                        
                                            nk tunjuk keluasan bilik je la..its fine la utk 2 org...


    
                                        pintu nak ke dapur


                     
beg bola..letak baju2 yang da pakai sebelum di antar ke laundry..singgit sekilo...hahabeli kat MTOS....Rp. 35,000


                         
                                                 sesape yang jumpa..sila pulang kat saya semula..






so ni lah antara pic yang aku snap malam tadi atas permintaan keluarga dan rakan2...x semua tempat sempurna...but satu pesan senior...kita kene BERSYUKUR...dengan berasa seperti itu,,maka kita akan belajar untuk lebih menghargai sesuatu dan x akan menyia-nyiakannya...oklah...dah azan subuh...mau solat n sambung tido!! (sebuah lagi kesyukuran....bhahaha)

Friday, August 19, 2011

meh dengar cerita mak andeh..

   baru lepas menyerih nasik...act...idop kat sini memang memaksa aku untuk jadi more independent...n sangat benar!!sekarang la aku terpaksa nak buat benda2 yang salu dia bebel kat aku dulu..now aku sedar dorang dah makan garam lagi banyak dari aku...adoi...nyesal kan??haha..tau masak nasik goreng je wei..xpe...slow2...tuka2 resipi ngan membe pon syok gak...eperiment bende2 yang x pena terpikir dek akal..ade ke patot buat tomyam pegi letak hirisan limau kasturi sebab nak ganti daun limau purut sebab x dijumpai???maka terjadilah tomyam versi panadol...mcm2 lagi la yang lawak sebab buat experiment ni...but...

                                

   ok...now...move on...next cerita...pasal rumah aku...alhamdulillah dah fully furnished...just mewah sket baju anta dobi...haha...kaya kan aku???mana x nye...sekilo seringgit je weh??pe payah2 kau nak beli mesin basuh Rp. 2 juta tu?? (padehal jelez ngan orang2 kaye blakang blok aku ni)..so xde lah buang masa sgt nak basoh baju n baaanyakkkkkk masa nak on9..haha...sengal betol...sila warning aku bila nampak aku on9 bile nak stat blaja nanti...

   pasal kat fakulti...mggu ni just orientation with the fakulti la...so far,mostly aku tidur!!dah la susah nak paham..bugis ah majoriti...lagi2 dengan kelajuan perkataan yang boleh mengalahkan kilat...satu bende yang aku kagum...budak2 indonesia sangat berani n lantang menyuarakan pendapat masing2...semua soalan yang diajukan benar22 menunjukkan yang dorang sangat berminat dalam bidang kedokteran ni..x macam budak malaysia...honestly termasuk aku..maybe x nampak tari ng lagi kot..nnt bila harimau malaya dah mengaum,,,taulah nanti..btw...syabas kat student indonesia..dorang sangat susah sebab kena bersaing dengan semua penduduk indonesia yang merupakan 1/2 daripada penghuni asean...dasyat kan??dorg pasti org2 yang hebat..

                                     
*camni la lebih kurang..dahla semua kene botak...semua pakai baju putih,,laki seluar slack hitam,pompuan skirt labuh hitam,dua2 kene pakai tie,n pompuan tudung hitam...da seminggu dah jadi taik cicak ni...

    kalau pasal jalan2 pulak..x banyak tempat lagi aku pegi...baru pegi Mall Panakkukang (besar macam mid valley...or lg besar kot),Makassar Town Square (MTOS),Alaska (barang2 letrik n hardware yang murah)..banyak lagi tempat menarik..one day nak jugak pegi theme park dia...(lg best dr genting kot..haha)..n masjid dia setiap 2 km da boleh nampak masjid yang cantik2 belaka...pilih la nk pegi mana yang berkenan...sampaikan nak berbuka pilih azan masjid yang paling first skali yang stat azan...x senonoh...kalu sahur lak..carik yang paling lambat azan sebab nak makan puas2...stat pukul 3 pagi da ada dah seruan SAHUR...SAHUR...SAHUR...SAHUR...SAHUR...banyak kali...dan akan diulang lagi pada pukul 4 lebih oleh orang masjid...first time dengar agak teruja la...

    pasal masyarakat...majo bugis..aku pon da bole la cakap sket2..berbekalkan pengalaman plkn kat sabah n tengok sinetron indon tyme menternak lemak dulu...best jugak...but kesian sebab banyak jugak yang susah...kalau kaya,,kaya gila nak mampos!!!kalah istana....kalau ko pegi mana2 kan...especially yang shopping...langkah kaki keluar je...stat ah ramai gila budak2 nak tolong angkatkan barang2 korang...suro beli itu ini..carikan pete2...(pengangkutan awam kat sini..)...sangat berusaha keras mendapatkan pelanggan...tapi senior dah warning...jgn try bagi..nnt beramai2 dia panggil geng sebab kita baik hati...aku kesian gak tengok dorang..but sori adek2..haih..agak takut jugak la..dia kejar kau sampai korang naik teksi or pete2 kot....

   lau kat pasar pulak..ramai yang ada penyakit kusta n diabetis mellitus tahap 3...ramai yang xde jari dan hanya ada tapak tangan..an xde kaki....akak2 tu serius gila suro kitorang hati2 ngan golongan ni..once kita dah pegang...risiko nak kena kat kita memang tinggi...tulah..mungkin x mampu nak biaya ubat kan...bersyukurlah kita hidup kat malaysia...

   ok la wei...sampai sini dulu kot..karang korang gak yang malas nak baca...panjang gak ni...next time post lain...

p/s : semangat sebab baru beli broadband baru ni!! (muka heksited!!!)

                        

Wednesday, August 17, 2011

i'm ok!

   assalamualaikum semua??apa kabar??gue harap lo semua sehat2 aja yaa..gue di sini alhamdulillah...haha...gue tau lo orang semua pasti tertunggu-tunggu post terbaru dari gue kan??ya iyalah...ngaku aja lah!!okay..aku malas nak cakap indon ni...

   untuk pengetahuan yang x tau,,bila aku melarikan diri ke makassar ni...aku berangkat pada pukul 1.40 ptg ,8 ogos yang lalu menaiki air asia...kesebakan x payah cerita la...sedih bila tengok makanan2 feveret aku yang da siap2 pack terpaksa dikeluarkan kerana tak kuasa nak bayar charge lebih muatan..mangkok betol..dulu janji rm 20 sekilo...sekali kena rm40...ngek!!abes chipsmore,milo,susu,biskut hupseng aku!!huuaaa....sumpah sedih..n sekarang kat sini milo dia TAK SEDAP!!nak milo malaysia jugak..

   nak cerita macam mane ye..aku try make it short..banyak sgt nk cerita ni..first...pasal makanan...aku x paham sepanjang orientasi dia bg nasi,aym goreng,sup,telur rebus..haih..n femes kat sini sate ayam la..cili kering is NOT AVAILABLE here...menyesal x bawak...ikan bilis pon mahal..telur mahal..bawang mahal...senang cerita..barang2 basah dia mahal la..so,,better pasni borong banyak2 klu blik msia nnt..

   pasal rumah aku pulak...ok lah..quite small but bole la hidop..yang x bole bla jamban dia xde flush!!haha...kipas xde...2 meja blaja..2 katil..dua almari...dapur n balkoni belakang untuk ampai pakaian...aku mls nak snap gambar la...sori ye..

   pasal fakulti aku pulak...wooaahhh...fakultas kedokteran ada 600++ pelajar...ada kelas regular and internasional...budak2 indon cam agak terkejut bila melihat bilangan kami yang agak ramai..hahah...then stat la tanye,,kenapa blaja kat sini,,bukan kat malaysia??mostly soalan ni la..n kali telah sepakat untuk jawab "kami hanya menurut biasiswa pemerintah"..fullstop..haha...malas nak cerita lebih2...budak2nye okla stakat ni...

   tyme puasa ni la..lawak..mcm2 ragam aku tengok..eventhough 95% islam kat sini..tapi kan..aku sangat terkejut sebab kat mane2 tempat pon...shopping mall terutamanya..dorang bebas maka x kira laki pompuan..xde nye ade van mayat nak seret kau...tapi kebanyakan restoran tutup kedai dorang ngan langsir la..yang open air ada jugak..aku cm...whatthe...hahah..lantak koranglah...rasa malu jugak..ramai sgt makan..adoiyai..

   n yang lg x bole bla nya..time kitorang orientasi kat fakulti kan..pukul 12 je dorang dah stat edar2 makanan kat bebudak yang x puasa...macam memang sekarang bukan bulan puasa..siap ada sesi time orang semayang zohor,,yang lain bole makan...fuiyoo..hebat tak??pastu kan..dorang bole lak marah2 budak msia yang uzur tapi x nak makan..ngeng lagi sekali...

   kat sini jugak..aku dah abes berjuta jugak la..beli barang letrik,,barang dapur...injection..(SANGAT PENTING)..mcm2 lagi la..cop2..lupa nak cerita..ada ke patut dorang suro kitorang beli burung masa orientasi...hari ni ckp..esok nak...dahla burung pelik2 je...cecah Rp. 1.2 juta pon ade..pokok2 bunga..tong sampah...stakat ni sabar lagi..

   ape lagi haa nak cerita..aku belum la lagi jelajah sini sangat..baru seminggu lebih je kot...byk lagi belum cerita...nanti ada masa,aku cerita lagi...kang panjang2 korang jugak yang penat baca...PRAY FOR ME U OLS!!

Friday, August 5, 2011

Dia dah dekat dah!!

   Hari Isnin..tolong jangan lari laju sangat!!penat aku nak mengelak dari dikejar oleh kau..sabar la dulu..bagi aku masa lagi..aku tak bersedia lagi wei nak tinggalkan Tanah Tumpahnya Darahku ni..please..please slow down your speed,acceleration,momentum n so on...(oh shit..term2 yang aku x suke nak dengar..tapi terpakse tulis..hua2)

   minggu ni sangat busy!!sorry for those yang ade mesej aku..tp tidak dilayan..bukan sengaja....sumpah penat...all the things kene settle last minutes...bongek betol...nasib baik ayah aku bersabar..harap boleh siap sume bende esok...barang x kemas lagi...kalau boleh..isnin tu baru aku nak cari beg sume..kau tau??perasaan aku..like...ergh..susa nak ckp...bukan senang..ni antara dugaan yang paling berat aku nak hadapi..the main thing is..aku nak buktikan yang aku boleh buat even ramai yang x percaya dengan aku..mungkin..ye lah..luaran x nampak gaya pon..haha..insyaallah i will change!!just need your pray n support!!mama abah!!jangan stop doa along...tau3??!

              

   to all kawan2...tak tau bila lagi boleh update blog nie..just hope korang doakan aku ye..dont forget me even kite dah x closed mcm dulu..goodluck jugak untuk korang dengan bidang masing2..insyaallah semua akan berjaya..rezeki masing2 kan...just do the best...

           

         

             okaylah semua!!hati dah x tenang...!!will be missing u ols..bye...wishing u....


               

Monday, August 1, 2011

welcome RAMADAN

     selamat berpuasa to all Islam..jom same2 amek kesempatan kali ini untuk merubah diri kepada yang lebih baik..


   “Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan ke atas kamu puasa
 sepertimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu,agar kamu bertakwa.” 
                                              (Al-Baqarah : 183)




            

            

            quotes

                                           and the most important !!!

              

semoga aku dapat menikmati ramadan kali ini dengan sebaik-baiknya..(sedih sebab dapat seminggu je puasa ngan keluarga!!)