Friday, December 6, 2013

Yeay2 boleh balik!

Final exam for Forensic done! Counting for one more system for this semester..Oncology.. aaiih..cepat lah habis woi..aku nak balik!

 

tu jadual.. budak2 tahun III abes 17 jan.. sem 6 start 3 februari..so lebih kurang 2 minggu ah boleh balik! hahaha..seronoknyaaa aku weiiii... doakan segala urusan aku berjalan lancar kat sini. semoga lulus dgn cemerlanglah hendaknya sem ini Ya Allah.. oklah..aku x tau nak tulis apa sebenarnya..sabtu ahad ni layan CSI je lah nampak gayenye...duit dah nipis kodong.. kbye.

Tuesday, November 19, 2013

Forensic is awesome!

sorry lama x datang sini.. :)

Hari ni dah masuk minggu kedua dalam blok Forensic & Medicolegal..dalam banyak2 blok, aku rasa blok ni paling best! amazing! semua ada ah..rasa macam jadik detektif Conan pon ada..kita dapat belajar macam2..cara nak menyiasat macam mana seseorang tu boleh cedera / mati..sbb dia bunuh diri ke, kena bunuh or just an accident...bila belajar ni,mcm kita byk tau rahsia polis ah..hahah.. sumpah seronok..kita boleh tau bila sebenarnya mayat tu dah mati..dia lemas ke atau dah mati baru dibunag dalam laut.. klu dia kena tembak,kita tau dia guna senapang ke pistol,dari arah mana, jarak bape meter...klu tikam pulak,boleh tau guna pisau ke,parang ke,pedang ke,keris ke...ahh,macam2 lagi ah.. this blok just 4 minggu je..2/12 ni final..so about 2 weeks to go..dia x susah sgt just kena pikir luar kotak la sikit..heheh..

Apa lagi nak cerita hah?mcm xde je..erm,nnt aku ada idea aku tulis lagi la ea..saje dtg sini..bersih2 sikit. bye.

Wednesday, October 30, 2013

my experience of SOOCA

hai..tgh buat apa?

tadi siang aku baru abis exam SOOCA..it stands for Short Objective Oral Case Analysis Examination ..kitorang batch kedua ada exam ni..25% from our final marks..not bad lah..feeling dia x delah mcm nak mati masa OSCE tu..dapat pulak cycle first..the first 18 student yg kena present case kat dokter pagi2 yg tgh fresh tu..haha

pengalaman dia not bad..i'm so happy with my pbl mate kali ni..sgt2 membantu..best discuss ngan dorang..terutama ngan indonesian members..pergh..dorang ni boleh tahan ar pandai.. thanks adil,nadia,jibam,amal,joel,novi,kemal n ribka.. u're the best! hahah..

so,nak cite pasal exam tadi..aku dah 3 hari selesema sbnrnye..aku x tau la aku ni sinusitis ke allergic rhinitis kan..makan ubat xnak gak baik..sakit kepala aku..ingat mmg nak g amek mc je pg td..tp bila pikir azab dia selagi ko x lepas exam ni, aku kuatkan lah diri jugak..dalam pukul 9.30 camtu,kitorang dah kena gerak g bilik kuarantin..letak beg semua..pastu dia panggil nama sorang2 cabut nombor..kita x tau la kita dpt kes apa kan..and my lucky number is "1" ..hahaha..aku cuak lah jugak..selalunya nombor 1 ni lah yang azab.. tp xpe lah..wat lek dulu..buzzer dah bunyik, berlari sume orang carik nombor bilik masing2...

sesampainya aku kat meja no. 1, aku terpandang la the word "Herald patch"..so aku senyum dah! baca banyak2 kali ni mcm x percaya..kalau boleh nak suruh dokter tu bacakan utk aku kes aku tu..haha.. aku dpt kes "woman, 28 y.o came to clinic with chief complain of redness on chest and trunk..bla3x.." so dalam otak terus pikir Pityriasis Rosea lah sbb ada herald patch tu..pastu dgn yakinnya aku buat mind map sume tu..lukis anatomi kulit boleh la tahan cantik..pui! haha..within 13 minit kot aku dah siap sbnrnye..pastu pusing blakang nmpk fawwaz pun dah siap..aku tanya dia dpt kes apa..sama ngan aku..so kitorang berbincang la apa lagi..melengkapkan mana yg kurang..pastu tanya member kat sebelah plak..tukar2 pendapat..lol..ingatkan x sempat..rupanya byk je masa sbnrnye..dun worry lah bro..janji ko blajar gila2 ah before exam ni..

then dah 20 minit,buzzer bunyik,naik atas utk present case..before masuk bilik tu, jenguk2 dah dokter apa aku dapat..nasib baiklah dapat dokter hensem yang jaga group aku masa pbl dulu...alahai..seronoknyaa...masuk2,present dengan yakinnya...kunun lah..apesal aku guna bahasa indonesia un aku x tau..tulis english..nasib doc tu ok je..aku rasa aku abis cepat gila kot..x sampai 10 minit present..dah abes..tetiba Prof. Dali masuk..ahh sudah..untung dia x suruh aku present balik..fuuhh... dah siap doc tu suro duduk..pastu diorang klua sat..sempat tengok markah..aku kira 5 kali kot nak kasi yakin..alhamdulullah lah dapat 78..haha..sebenarnye nak je aku tambah lg 2 markah nk jadikan 80 tp ak x bawak pen hitam plak masa tu..redha je lah..

abes 20 minit,buzzer bunyik..semua kluar dengan senyuman..masing2 ada cerita doranglah..ada dpt dokter garang..ada yg kena ckp english 100%..ada yg doc diam je..ada yg kena hantar assignment tambahan kalau nak lulus..pokoknya bg aku,Allah sangat memudahkan urusan aku..alhamdulillah selesema aku x buat hal masa present..and x blank langsung masa buat mind map..dr. Abrar ckp markah lulus 70..so kire dah lepas ar tu kan..haha..bersyukur je lah..

saja nak tulis kat sini..so dat nnt aku dah jd dokter,aku baca balik,senyum sorang2 ingat benda ni..LOL..dah la..saje je datang sini..bosan..mood nk blaja utk final x dtg lg..doakan aku utk isnin depan..bye.

Wednesday, October 23, 2013

Happy 45th Birthday Mama !

Dear mama,

No matter how hard I try, no matter what I do, I would never be able to show you how much I appreciate everything you’ve done for me. You are my strength. Everyone in this family is so lucky for having you in their life. May your day be exactly the way you want it to be. May you celebrate it with happiness and inner peace. May your birthday be a time for others to praise you with du'a, and a time for them to show love to you in so many ways! Happy Birthday Mama. With love, your daughter.

I don't know what i wanna do for ur birthday celebration this year..i know you are expecting a big thing from me.. (lol)..need to think about it really hard..it takes me about a month to find the idea..and finally this is what i've been thinking and done.. Sorry if it not so perfect..just a new learner about making a video..I hope you do enjoy it.. I love you!


video

Saturday, October 19, 2013

Please study!

Dear self,

Please be noted that u'll be having a SOOCA test about one week from now..and ur final is just around 3 weeks to go.. So, wake up! Remember that u have a big mission. To make them proud. To be a good muslim doctor in the future. Keep calm and study.

Lately i felt like :

When you have to study, even the ceiling looks more interesting.

Whenever I try to study, I always just end up laying on my bed doing some random sh*t.


* i knew everyone felt the same.. let's strive co11agen!

Friday, October 4, 2013

eh,oktober dah?hehe

Assalamualaikum readers,

Bertemu lagi dalam bulan yang baru..lol..haha..aku malas gila dowh nak tulis.. ni pun kira ok la ni aku update at least sebulan sekali kan..hmm.. aku alhamdulillah sihat2 je kat makassar ni. sekarang aku dalam blok baru, Special Sense yg membawa 6 kredit selama 6 minggu..hmm..skrg ni tgh pulun pasal mata je..and yes...x sangka aku kena menghadap fizik yang mcm nokharomm tu weh lagi...heish...telinga aku ni allergic je bila doc tu da start guna term2 refraction index, sin i ,bla3x.. mintak simpang jadik dokter mata..hahaha.. so far ok ar...but serious pack gila blok kali ni...

ada exam SOOCA masa minggu kelima nnt...damn lah kan sebab kena present case...u're given a case and within 20 minutes u have to prepare ur presentation on the kertas mahjung and masuk bilik yg ada dua dokter specialist...buat case review sampai lah prognosis patient tu..nice! n yes i've to work hard for that..25% from markah final kot...gila betul...dah la aku menyampah benda2 yg ala2 interview ni..buatnye doc tu tanya mcm2 yg aku x tau...heish..xyah la pikir dulu..hahaha..group PBL kali ni ada Joel (my indonesian's classmate) yg dia punya CGPA paling highest ar kan..best dowh group ngan dia ni.tanya je dia akan jawab...walaupun kadang2 annoying jugak budak ni... -..- hope team pbl kali ni dpt bantu byk utk preparation for SOOCA nnt... amiin..

lagi apa nak cerita...hah..minggu lepas UiTM dah masukkan elaun utk 3 bulan + peralatan + buku which total up jadi Rp 13,600 000 (nak dekat RM 4000) ar jugak... aku baru lah nak bersuka ria ke apa kan..sekali tuan rumah ni mintak bayar duit sewa rumah for dua tahun ke depan skali...Tahey gila weh..sumpah...dah la naikkan sewa!!bongok..dah kaya nak mammm pun x cukup2 lagi ke hah? tolong lah weh..kau ingat budak msia je kaya kan??memang kalau kau x repair bocor rumah ni kau siap ah.. kitorang pun sayang ar nak tinggalkan umah ni..strategik gila kot...dekat ngan kampus..nnt klu nak koas rumah sakit dekat je dari rumah..hmm..redha je lah...dah nama pun menumpang tempat orang..ikutkan aje lah selagi aku mampu..dan aku terpaksa membatalkan hasrat aku nak beli ................. ..serius frust dowh..! if only i have a Bapak Gula.. hmm..

minggu depan nak raya kan...and taun ni tahun ketiga aku beraya haji dekat makassar ni..how sad x dpt makan rendang mummy di pagi raya :(( ..indon cuti sampai selasa jgk..mula2 niat nak g jogjakarta..tp bila sewa dah naik + kena byr dua tahun ni, aku terpaksa ar batalkan niat aku tu... next time k botet.. nnt kita jalan2 sini je lah.. :(

erm..ok lah ye..takat sini dulu la warkah hamba buat kali ini...semoga bertemu di lain lembaran... daaa

Sunday, September 1, 2013

Welcome September. =..=

Salam semua,

Seriously lama gila nak mammmmms x update belog aku ni.. i know some of you yang kecewa bila bukak blog i tp xde update pape pun..hahah..padan muka sapa suruh stalk.. xde ah..sebenarnya otak dah kering weh xde idea nak tulis apa..cuti kat Malaysia lama sangat...makan banyak pulak..mana otak nak berjalan..hahahaha...

okay2...for those yang belum tahu, i dah balik Makassar balik dah on 26th Aug yg lalu..terpaksa mengentalkan hati untuk meneruskan perjuangan...ada lagi setahun before nak wisuda pre-clinical ni..InsyaAllah...sama2 doakan semoga aku dapat melalui rintangan yg mendatang ni dengan jayanya..Amiin..hmm..sekarang i'm a third year medical student kat UNHAS ni..sudah senior tawwa! hahaha...tabek2 ko nah dek...kasi tunduk kepala sama seniormu! bahahaha...

Aku xde ah kejam cenggitu..just sakit hati bila dulu kena macam tu..lantak ah..erm..dah seminggu kelas aku start...first blok is Gastroenterohepatology System (7 sks).. bayangkan sistem ni just sebulan je??so aku x boleh nak berjimba sangat ah pasni..minggu ni je free sikit sbb xde full sgt kelas..hope this system will be nice to me..

Update lain...erm..ari tu before raya aku dah beli iphone 5 dah..haha..thank you Abah n Mama belikan fon ni...Along akan sedaya upaya untuk x hampakan korang...doakan along yea... i'm really happy with the gift!!

:)
For my gigi pulak, progression dia sangatlah memberansangkan! aku tengok ramai jugak view blog aku ni sebab nak tau pasal braces..haha..so ni hasil dia ...

before and after 2 bulan
After 4 month...cepat kan?

Nampak cam dah okay tp sebenarnya lama lagi ni...nak kasi betul2 cantik susunan gigi atas and bawah..so conclusion yang aku dpt buat pakai besi murah ke mahal ke sama je..still ada effect...yg bezakan just kekuatan gigi kita tu sendiri... :)

Oklah..aku nak sambung buat kerja..nnt jumpa lagi..kbye!



Monday, July 22, 2013

Keputusan Semester 4

Firstly, i would like to thank Allah for this gift.it was the best thing that i ever had.serious wei!haha.Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..bukan nak riak..just excited for the first time dapat merasa pointer dekan kat unhas ni.selama ni meleleh air liur ja tengok orang lain dapat. i'm just happy making my parents proud of me..rasa lega dapat balas jasa dorang yang x terbalas tu. Abah, mama..this is for you guys.

SEMESTER 4
Civics                            (3sks)    B+
Respiratory System        (6sks)    A
Urogenitalia System       (6sks)    A
Reproduction System     (7sks)    B+

Total credits : 22
GPA : 3.77

Saturday, June 29, 2013

i'm home

Hai semua,

saja update jap...hari ni hari ke-3 aku kat rumah..i mean kat malaysia hokayy..hahaha..so far ok lah...even dok sorang2 gak kat umah tp xde lah sebosan kat makassar tu.. =.= ..for those kawan2 yg dah sampai malaysia tu,lets enjoy our long holiday ni yeah..taun depan x tentu lagi dapat balik...and yg x balik tu,sabar je lah eh.lagi sebulan je dek non...kehkeh..

bila nak jumpa member2 ni aku x tau lah.pokai dowh..gua xda duit malaysia sbnrnya ni nak kluar..adoi. nnt lah ea..aku try bodek2 mama ngan abah dulu..mana tau dapat..nanti kita jumpa ye kawan2..oklah..saja je ni..see ya later. :D

Sunday, June 23, 2013

My 21st Birthday!

Salam semua,

just want to say thank you to all those yg terlibat secara langsung maupun tidak langsung dalam menjayakan bezday aku hari ni.hahaha.aku nak tulis kat sini so dat nnt klu aku kena amnesia boleh la aku igt balik benda2 yg best yg dah jadi dlm hidup aku.seriously hari ni aku enjoy gila! specially thank you for my dear housemate afiqah,sazura,rushda,zaf and mas!thank you tau korang!! dari bab hadiah,kek and blanje makan tadik.terharu wei..walau masing2 tengah pokai dah ujung2 bulan ni..ahaha..

Okay...terima kasih jugak aku ucapkan kepada keluarga dan sahabat handai yang dah wish aku x kira la dari sms,fb maupun twitter..aku hargai ucapan tu :D..walaupun ucapan je dah mmpu buat aku gembira kot!thanks ye..aku xtau sapa yg first...tp yg pasti mmg Hotlink ah yg menang.hahaha..tapi ucapan yang paling buat aku terharu adalah from my parents..kejap lagi aku kongsi..jemput baca ok..Mama,Abah, terima kasih!

From: Abah
MEMORI 23 JUN 1992'
Petang tu abah pulang dari sekolah macam biasa. kebetulan petang itu mama bawa durian kegemaran cahaya mata sulungku yang telah genap sembilan bulan berada dalam perut isteriku dan ibu kepada mu. Namun menjelang maghrib isteriku berasa ada sesuatu yang tak kena dalam perutnya. Abah bertambah gelisah bila air ketuban telah along pecahkan dalam perut mama. Bertambah bimbang dah kecoh kerana pada masa itu kami suami isteri tak mampu memiliki kereta. Pada mulanya nak naik motor yamaha AAR tapi takut pula along keluar atas motor. Akhirnya cikgu Zainudin Ahmad dapat dihubungi dia bersetuju nak hantar mama ke HKL. Sebelum pergi suasana sedih dan sayu bila mama minta maaf dan ampun daripada abah. dan dalam perjalanan hanya Tuhan yang tahu perasaan takut... sedih dan berdebar-debar. Sampai di HKL masuk dan doktor buat pemeriksaan. Kata doktor lambat lagi baru 4 sm terbuka' Mama masuk wad abah hantar sekali. Lepas tu balik kerumah dengan cikgu din untuk ambil motor dan beberapa barang yang tertinggal. Lepas tu lebih kurang pukul 11 pergi balik ke Hkl. Tiba di sana, abah dihalang masuk kerana masa lawatan dah habis. Abah tanya Guard adakah kamu dah berkahwin atau belum, dia jawab belum. Jadi abah cakap dengan dia kalau belum dia tak tahu apa-apa jadi abah kata kalau apa-apa berlaku pada isteri saya adakah awak nak tanggung? Abah terus naik keatas jumpa mama. Lepas tu kena duduk kat luar tunggu saja. Setiap kali pintu wad terbuka abah bangun tengok siapa keluar. Pukul 11.00 malam tu mama di hantar ke bilik bersalin. Abah sempat berjumpa kejap dengan mama. Sedih dah sayu dan bimbang sekali. Pukul 12.05 cahaya mata sulungku pun lahir kedunia sebagai penyeri hidup abah dan mama. kali pertama lihat muka along rasa gembira sebab mama dan along dah selamat. kini along dah dewasa dan umurmu dah 21 tahun tapi along tetap jadi tanggungjawab abah dan mama. sekian. SELAMAT MENYAMBUT HARI ULANGTAHUN YANG KE-21...INGAT...IANYA BUKAN BEERTI KEBEBASAN MUTLAK TELAH DIMILIKI DALAM MELAKUKAN APA JUA DI DUNIA INI...
From: Mama
 12.05 pagi 23 Jun 21 tahun yang lalu pada detik n saat ini mma sedang menanggung kesakitan yang amat sgt di saat dirimu ingin dilahirkn ke dunia ini...Namun semuanya mama relakn demi melihat cahayamata tercinta ...berada di depan mata. Kini dalam sekelip mata ianya 21 tahun telah berlalu....semoga kedewasaan semakin mengajar dirimu lebih bijak menangani kehidupan ini....Sambutlah ucapan SELAMAT HARI LAHIR DRPD MAMA SERTA KELUARGA TERCINTA...hadiah tunggu balik nanti ye....blanje mkn roti canai Dollah...hihihi...
Terharu tak baca?!seriously it makes me cry..terima kasih lagi skali mama and abah!i love both of you..!

Okay,next is for the present.housemates kasi sepasang kasut brand Elizabeth!cantik wei!cantik gila..pandai depa pilih..thank you korang! and Mas kasik hadiah personal cawan Superman + coklat Toblerone ngan Cadbury besar punya!!terima kasih jugak ye mas..and for the handmade card!kreatif woih!thanks3x! and tadi satu umah pegi MARI and makan kat My Kopi-O!surprisingly ada kek Breadtalk!sumpah sedap gila and kenyang gila!!nak pecah perut den. oh,lupa nak kasitau..kitorang sambut bezday Masdalina skali yg will be on 28th..sbb kitorang dah balik masa tu,sambut skali lah..happening wei...then masa tggu Zohor tadi ada mesej orang top-up kan 25k..i knew it from my ketua as usual..thank you wei!

So,ni lah antaranya sedikit sebanyak benda yg berlaku hari ni.n here are some pics utk tatapan semua :)

Choco Rain-Breadtalk!


My dear housemates-Bung's!


Presents!

Lastly,thank you lagi sekali. Doakan aku menjadi anak yang solehah and berguna kepada agama,bangsa dan negara,dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki oleh Allah..


Saturday, June 22, 2013

AKU BOSAN!

Kalau aku tau aku x remed OSCE,
Kalau aku tau aku x UAS,
Kalau la aku x beli tiket lagi,
Kalau la tiket tak mahal,
Kalau la aku ada sugar daddy,
Kalau la aku banyak duit,
Kalau la aku....bla3
Dah lama aku balik dari minggu lepas lagi woi!!!

ya, the word "KALAU" is sucks!kbye.

Thursday, June 13, 2013

OSCE sem 4

woi!lama gila x update oh!sori lah.memang busy lah lately..dari final respi ari tu sampai hari ni baru lega OSCE dah lepas..pergh!kali ni punya not bad ah OSCE dia...tapi my first station is sucks!bongok lah..tyme2 tu jugak lah dorang nak tukar2 dokter..aku pulak x tentu arah ah..dia ni tgk aku ke tak..pasien tu pun aku tanya dia jwb spatah sambil tgk doc tu..alih2 makan masa aku.nice...i'm ready to remed for that station -_-

dah la..malas lah nak pikir pasal OSCE..sem lepas aku rajin la jugak kan cerita balik pengalaman aku..tapi taun ni ade 10 stesyen baq hang..memang tak ah aku nak cerita satu2..sekarang dalam otak aku just pikir nak balik je!woohooo...about 13 days to go...dah lama aku nantikan saat ni..plus kali ni 2 bulan kot cuti!!nice gile ar aku cakap..x penah2 kot dpt cuti lama sampai mcm ni..hmm..baik aku nikmati cuti raya tahun ni sbb tahun depan x tentu lagi dapat balik sebab ada KKN..

macam x percaya gak la..pejam celik pejam celik next sem aku dah bergelar 3rd year medical student!perghh...dah senior ooi!!pecaye tak pecaye tak??!!ngehngeh...hope next sem ni menarik sikit la...plus ada sistem yg gastro,Special Sense,forensic ngan onkology..tapi i malas nak pikir dulu..i nak pikir pasal cuti dulu okay..dont spoilt the mood..hahaha

apa lagi aku nak cerita ni?hmm..tu je lah kot aku nak cerita dulu...bye.

Monday, May 20, 2013

Happy Birthday Abah!


Abah,
Along bangga dapat abah,
Tak kan ada siapa pun yang akan dapat ganti tempat abah,
Kitorang semua sayang abah,
Tanpa abah,
Kitorang tak kan berjaya macam sekarang,
Terima kasih atas segala pengorbanan abah,
Penat lelah abah,
Takkan mampu kitorang semua bayar balik.

Abah,
Abah bukan sahaja ayah yang terbaik untuk kitorang,
Abah jugaklah seorang suami yang sangat penyayang,
Susah nak jumpa lelaki yang tolong isteri basuh pinggan,basuh kain,lipat dan gosok baju,
Abah memang superb!
Along selalu bangga bila ada orang puji abah,
Ya,along akui abah memang hebat.

Kalau balik rumah,
Susah sangat nak jumpa abah duduk kat rumah.
Balik sekolah,terus capai buku pergi mengajar tuisyen,
Sampai malam pulak tu,
Balik2 je,nak kena tanda buku student,
Siapkan record book,
Macam2 lagi.
Itupun kadang2 kitorang merungut bila abah minta tolong,
Sori abah!sekarang bila dah jauh,
Baru along paham..
Semua yang abah buat tu pun untuk kitorang jugak..

Abah,
Minta maaf kalau selama ni abah terasa yang kitorang mcm sisihkan abah,
Seriously kitorang x pernah lupa yang abah lah sebenarnya tulang belakang keluarga kita,
Abah la mastermind nya,
Terima kasih sebab bertegas dengan kitorang adik beradik,
Sekarang dah tak berdendam dah,
Banyak hikmahnya kitorang kena marah semua tu,
Sekarang alhamdulillah kitorang dapat jadi manusia,
Doakan kitorang dapat jadi anak2 yang soleh dan solehah,
InsyaAllah kami takkan lupa jasa kalian.

Abah,
Along tahu,belakangan ni abah memang ambil berat,
Selalu pesan itu,pesan ini,
Along hargai semua nasihat abah tu,
Doakan lah apa yang terbaik untuk kitorang semua ok,
We love you so much,
Walaupun jarang nak ungkapkan,
Abah jangan salah anggap,
Kitorang sayang abah dengan mama sama je,
Takda berat sebelah mana2 pun,
Maaf lagi sekalai kalau abah ada kecik hati ya.

Hmmm..oklah abah..lastly, along tujukan video ni khas untuk abah..sanggup tau bergadang mata buat ni untuk abah..walaupun sebenarnya buta jugak bab2 komputer ni..haha..sori kalau x berapa best..tapi ikhlas dari hati..harap abah suka..Happy Birthday!!May Allah bless you abah.

p/s:hayati lirik lagu dia sekali ye. :)

video

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru!

     Post ini ditujukan khas buat semua guru yang pernah mengajar aku sejak aku kecik lagi.Sesungguhnya tanpa kalian, aku bukanlah aku seperti hari ini.terima kasih atas segala jasa dan pengorbanan yanag telah kalian berikan.Happy Teacher's Day for all of you! Berikut merupakan sekolah2 dan institusi yang pernah menyumbang kepada kejayaan aku:-


1. Tadika Reka,Taman Seraya (1997-1998)

     

2. SK Taman Muda ,Ampang (1999-2004)
     
      

3. Sekolah Rendah Agama Kg. Cheras Baru,Jl. Kuari (1999-2004)

             SRACB

4. SMKA Maahad Hamidiah,Kajang (2005-2007)

           

5. SM Sains Seri Puteri,KL (2008-2009)

              

5. Kem Bagai Budi Resort,Sandakan (Jan - Mac 2010)

        

6. Asasi Sains, UiTM Puncak Alam (2010-2011)

         

7. Fakultas Kedokteran,Universitas Hasanuddin,Makassar (2011-sekarang)

                

Begitulah serba sedikit tentang sejarah pendidikan aku. lagi sekali terima kasih cikgu2 dan para pensyarah semua.jasamu akan ku kenang sampai mati. 

Namun begitu,dua orang insan ni,tanpa mereka,aku takkan sampai ke tahap sekarang ni.Doranglah cikgu yang paling bermakna dalam hidup aku.dari aku sebelum lahir lagi,dorang dah banyak ajar aku.sampaikan sebelum masuk sekolah aku dah pandai baca abc ngan alif,ba,ta. Mama,abah. I love both of you! Happy Teacher's Day!!dah 22 tahun mereka jadi cikgu untuk aku dan anak2 bangsa.Semoga Allah membalas jasa dan pengorbanan kalian kerana..

" APABILA MATI SEORANG ANAK ADAM ITU, MAKA AKAN TERHENTI SEGALA AMALANNYA KECUALI 3 PERKARA YAITU SEDEKAH  JARIAH, ILMU YANG BERGUNA DAN DOA ANAK-ANAK YANG SOLEH."


Selamat Hari Guru!


Wednesday, May 15, 2013

After a long silence.

Dah lama gila aku tak menulis..ni terinspire lepas baca blog angah lah tadi..awesome gila!!i love the way he wrote..keep it up bro..siap tolong buatkan vocab sekali..boleh la aku belajar sikit2..haha..serius aku macam kagum gila!x sangka bakat menulis dia bole tahan..nangis jugak lah baca..serius!and parents angkat dia pun even dah tua macam 40-50 an lagi je..seriously i'm jelous!then dia cerita pasal budaya org france sikit2..mcm woahhh...aku kena jejak kaki gak pegi sana!mesti!!Angah,if u're reading this..please know i want to be ur stalker..so mohon jgn private or tukar link lagi :( ..hahaha..

Oklah..berbalik dengan life aku sekarang..minggu ni dah masuk minggu ketiga aku dalam sistem Respiratori..so far banyak gila dosen x masuk..CSL cm bahngang aje aku rasa..sume doc muda2 je dia letak..erm..biasalah bila dah last system.perasaan nak balik tu mengatasi segalanya kot!tak eksaited sangat dengan blok kali ni..bosan..sume bosan..group PBL pun bosan..tahey la budak indon tu..pemalas gila kau buat slides kan.Dasar...

Gonna finish UAS on 26th June...tp masalahnya sekarang KRS bukak 23 julai..pekejadahnya aku sebulan x buat apa hoii!!bole paham tak..?mohon diorang pertimbangkan balik tarikh daftar sem tu...erm..aku akan berlibur sampai 25 August..so buat keluarga,rakan2 dan sahabat handai yang merindui aku,silalah buat temujanji ea..maklumlah orang busy..kahkah..

Aku dalam diam ada niat nak apply untuk jadi asisten Gizi..tapi entahlah..macam ramai eje yang apply..plus body weight yg x menggambarkan seorang yang mementingkan gizi pun..hahaha..lantak lah..cuba je lah..xde rezeki xpe lah.saja nak timba pengalaman mengajar orang..and at the same time dapat rapat ngan dokter2..so nnt apa2 senang lah..harap ia x mengganggu masa belajar aku nanti..kalau dapat lah =,= tapi serius x letak harapan apa2..batch2 lepas budak msia sorang je kot yg lepas jd asisten Gizi ni.

Bout my progression with da braces,aku dah tukar getah n ketatkan braces ni 2 kali dah..and baru cabut gigi geraham atas belah kanan semalam..benda paling sakit bg aku is masa dia inject anesthesi tu ah..adoh...lemah nya lah aku...keras2 badan aku tahan..hahha..baru aku paham perasaan budak2 yg kena sunat tu yg kitorang gi cucuk anestesi kat anu dorang tu..lagi lah sakit kot..ahkak baru paham perasaan awak dik..sori ye..ngehngeh..

ada lagi 2 batang kot nak kena cabut..masa cabut tu x sakit langsung..but tengok doc tu pegang benda ala2 playar tu,tarik gigi kau putar kiri kanan,dgn tenaga yg sgt kuat..then tup2 gigi kau dah terkeluar with akar dia yg pnjg tu skali n berlumuran darah??!pergh...nasib x sakit woii!!aku bersyukur x sakit..and alhamdulillah balik rumah,tido sume x sakit pun..serius..aku amek mefanamic acid sekali je..saja je nak rasa sebenarnya..haha..tp kesan aspirin yg dia bg b4 cabut gigi tu,mata aku jd bloated gila dua2..gatal2 mata aku..terus aku tido..x tahan..bangun2 mata sepet..nasib sebelum pegi kelas dia dah mengecik..sampai kak more ckp mata aku cantik..hahaha..aku kena habiskan antibiotik n vitamin C ni dlm 3 hari..so ok je lah kot..

Just siang td nak makan x boleh lg..bleeding aku lambat berhenti..tadi search2 baru tau rupanya x boleh berkumur selalau lepas cabut gigi..nnt perdarahan lambat berhenti..haha..patutlah..dalam pukul 1 td baru betul2 kering...pastu tadi hentam makan nasi..x rasa pa pun..tapi tadi saja belek2 lubang gigi tu,masyaAllah!banyak betul nasi2 n ikan td tersumbat masuk dalam lubang gigi yang dah kosong tu..aku pun apa lagi..nak  tak nak,aku beranikan jugak korek gigi guna dental floss tu..banyak wei!serius..dia masuk dalam kot..aku cuak,terus gosok gigi 3 kali then kumur ngan listerine..still ada lagi tu tapi aku baca blog2 orang dorang suruh minum air banyak so that xde makanan melekat..will do it after this..seram..dibuatnya menanah nanti..bau dia mesti pergh!hahaha..mohon jangan bernanah..doc suruh aku datang lagi 3 hari untuk cabut gigi lagi..

Memang x ah kot..sebab minggu ni ada lab Gizi..so kompem kerja dia macam orang gila..plus ada seminar fiqh perubatan lagi...erm..malas nak pikir..just go on with the schedule..hidup ni mmg x kan habis kan..so,jalanilah dengan gembira..haha..oklah...dah panjang sangat dah ni..see u later okay?bye2.


Monday, April 22, 2013

Goodluck brother!

Bonjour  mon cher frère,

Okay.sepatah haram pun bahasa perancis i x lepas.tq mr. google.hahaha. I'm rushing to reach home immediately after my exam just to make this special post just for you. Dah lama sebenarnya niat memang nak buat tapi ni baru ada masa.

Angah, sincerely from my bottom of heart, I just want you to know how happy I am to have you as my brother. There are times actually..like right now I think is the best time to let you now exactly what I feel. Firstly,congrates sebab berjaya habiskan pre-France yang lama gila tu dengan jayanya. I know you can do your best in this because you love ur Madame so much kan.dari sekolah lagi France markah tinggi je. =.=

Actually, I really missed our childhood. Blia kita dua je ada masa tu. Best kan? we're so closed to each other.rahsia kita sama2 simpan.sembang2 sebelum tidur tu wajib!setiap kali nak bukak sekolah,kita akan azam macam2 and excited cerita sebab dapat barang2 baru.azam nak kumpul duit lah.main kutulah.lol!semua hampeh.konon amek botol potato chips and tebuk lubang nak jdkan tabung lah.last2 sume korek balik.oh,how i missed that moment. lagi, ingat tak kite selalu main sama2? masak2 ke,berlakon2 ke,yang kite selalu buat is cerita si tukang rumput dengan keluarga yang susah.x pernah bosan kan sebab kita banyak kali gila kot berlakon benda sama.hahahaha.

Kita dari kecik jugak memang semua pun sama.baju,seluar,kasut.saiz je lain.tapi mostly along punya warna biru and kamu punya warna merah sebab kita minat power rangers warna yg sama every season kan?kamu suka merah sebab merah tu macam ketua and power,along suka biru sebab setiap season tu yg power rangers biru mesti hensem.kahkahkah.lawak2.. Ingat lagi tak,masa kamu tumpang masuk darjah 1 dulu,mama suruh kamu rehat ngan along.sekali my friend beli gula2 masam tu 2 ringgit?!memang menggigil lah balik.sorry sebab along,kite terpaksa belanja 60sen sampai darjah 4. T.T ..Kalau gaduh pulak,for sure I will win.hahaha. *bangga*

Kalau nak cerita zaman kecik2 memang x habislah kan. Masing2 sedar bila dah start sekolah menengah ni,we're quite rengang sikit.jarang jumpa pulak.entah kenapa ntah.tapi sekarang dah ok jugak lah.when you start jadik orang kaya.murah hati blanje kitorang..makan,tengok wayang ngan adik2 sume..hahaha.thanks tau! mewah kot.tapi nanti bila balik,sapa nak belanja lagi? :( ..

Sekarang masing2 dah besar kan. kita ada tanggungjawab masing2...and for you,kena pikul harapan besar keluarga kita bawak segulung Master.(eh,ada ke segulung master?haha) untuk kitorang kat sini. So, sebagai orang yang dah berpengalaman lebih kurang dua tahun kat negara orang ni, just wanna give some advices yang maybe bole direnung2kan.haha. First sekali,and mama ngan abah pun pasti akan pesan benda ni,jangan sesekali tinggal solat.lepas ni xde sapa nak kejut.pandai2 la ye bangun. Jaga nama baik family kita, belajar rajin2. Walaupun elaun kalah gaji abah ngan mama punya,remember study is our priority! Bole je nak enjoy tapi kalau masa exam tu,kita ingat lah kita g sana untuk apa kan?make them proud ok!

Lagi,kat sana,jangan lupa along nak perfume paling mahal punya and sedap gila bau dia.tanya lah orang kedai tu nnt.x pun tshirt i love France pon bole jugak.barang2 kulit branded pun bole jugak.hahahaha..demand.suka hati la nak beli apa tapi wajib!even lambat lagi.hewhew. Nanti kalau bosan makan sana,maggie dah abes,nak resepi simple2 bole roger I. dah pakar kot untuk menu2 bujang ni.heheheh. Kalau ada masalah,klu kita bole settlekan, xpayah cite kat dorang pun xpe.nnt da settle baru cerita.hahaha.nanti hati dorang susah, dok jauh pulak.nak pegi duit lagi.cite benda2 best je la kat dorang.even me kadang2 still cite benda x best je jugak.lol.

Pastu nanti,bgtau ar number fon baru sana.bole berwhatsapp2.. nnt bole buat family conference kalau nak skype.haha. And,bagitau ar apa nama blog baru kamu tu.nak stalk jugak. Nanti dah sampai sana,rajin2 la upload gambar! Teringin jugak nak tengok.ye lah.kite x dapat pergi kan.tengok pun jadi le.gambar bilik sume tu.ingat,mesti rajin upload!hahaha.

Apa lagi ea. I think that's all I wanna say for this time. Keep updating us! You've brougt something special to our family tool Life just wouldn't be the same without you.lepas ni xde dah la pakar teknologi and technician kat rumah.mohon abang dapat ambil alih tugas tu.haha.Ok lah.Last but not least, have a safe journey. Selamat menempuh hidup baru di tempat baru. We all love you bro!Goodluck!

Along and adik #throwback



Make us proud!
We love you Fakhrul Helmy!


Saturday, April 20, 2013

Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan yg ke-22!


This post is specially dedicated to my beloved parents, Cikgu Norharizam dan Cikgu Nor  Maizatun..

      Happy 22th Anniversary for both of you ! Semoga usia perkahwinan akan berkekalan sampai akhir hayat. Amiin. I’m very proud to have both of you in my life.thanks for being such a great parents and friends to me. Along yakin jugak yg angah,abang n adik turut merasakan benda yang sama.korang memang terbaek lah.sporting dan pada masa yang sama tegas dalam mendidik anak2..maybe abang and adik x paham lagi kenapa,tapi along yakin dah besar nanti dorang akan paham betapa besarnya pengorbanan kalian.Biar,marah2 je dorang tu bila buat salah.hahaha (dengki)
    
       Even dulu kitorang selalu kena marah,but now dapat rasa yg sebenarnya kalau x buat semua tu dulu,kitorang bukanlah seperti kami yang sekarang ni.Makin lama makin menginjak usia,anak2 pun dah makin besar kan.Doakan kami menjadi anak yang soleh dan solehah dunia dan akhirat dan kami x pernah lupa doakan kalian setiap kali lepas solat.even x sempat pun,doa untuk kalian pasti akan diselitkan.insyaAllah akan terus berkekalan.

     Lately,personally lah cakap kan,along dapat rasa yang mama n abah ni macam risau kan anak dara dorang yang sorang ni.hahaha.lawak gila kot bila abah dah start father-daughter talk ngan I.even gelak2,tapi along dapat rasa abah memang memaksudkan setiap kata2 dia.Sebenarnya memang rasa terharu,rasa nak nangis pun ada malam tu. Abah,mama, doakan kejayaan along. Apa2 pun,I’ll make sure along dapat tunaikan hasrat kalian nak tengok along kerja dgn stetoskop tu.haha.actually,bukan paksaan lah pun sebenarnya,memang bagus korang suruh along datang sini pun.boleh belajar banyak benda especially dapat balik rapatkan hubungan kekeluargaan ni.mama kalau chat kat fb tu bukan main jiwang ye.terkejut pandai main smiley2 dah skrg.haha.

     Last but not least,thankyou for everything!memang tiap2 tahun ucapan sama je lah.Tapi ucapan tu je memang xkan pernah cukup untuk balas balik semua jasa dan pengorbanan kalian.Dari awal perkahwinan kalian,along tau susah nak mulakan hidup sebenarnya tapi Alhamdulillah,Allah balas dengan kehidupan kita yang sekarang.Bersyukur sangat!

To abah:
Terima kasih,terima kasih.terima kasih.along x tahu nak cakap macam mana.abah lah tulang belakang keluarga ni sebenarnya.u’re our hero!haha.abah punya kerja kuat tu kitorang xkan lupakan insyaAllah.setiap hari memang jarang nak tgk abah dkt rumah.balik pun,sume nak tido dah.tapi tu sume untuk kita kan.minta maaf sbb selalu kecikkan hati abah ke walaupun kdg2 abah pendam je.pasal masa kecik2 tu,rilek la.kitorang dah lupakan pun.dah dapat pun kesannya sampai skrg.jgn lupa jaga kesihatan ye encik zam.jangan minum manis2 aje ye..anak mike ni belum jd dokter lg..haha..papepun terima kasih lagi skali.rasa macam x pernah cakap depan2,tapi along nak abah tau along sayang abah!SANGAT! (sebaknya)

To mama,
Terima kasih sebab sudi mengandungkan,melahirkan,menyusukan,dan menjaga along sehingga dah besar gedabak macam ni hah!haha.As a mom and wife,kitorang rasa u're the best kot!bab masakan x de sapa boleh lawan.kompem angah akan merinduinya x sampai sebulan kat sana.haha.even kadang2 garangnye melebihi abah,tapi kitorang tau marahnye tu bersebab semua.sorry sbb kdg2 xpun selalu kecikkan hati mama .kadang2 sampai menitis air mata..sori sangat.x nak jd anak derhaka :'( ..mama,u are the best!!!x tahu nak ungkap macam mana.memang jarang nmpk mama beli barang untuk diri sendiri.semua lepas kat anak2 dulu.kadang2 rasa serbasalah la jugak tapi bila da dpt greenlight amek je ape nak,sape x nak kan.haha.dan x lupa,anda jugak teman gosip sy yang terbaek!hewhew.oklah.pnjg sgt.nnt abah jelez pulak.I love you.muah2..

Soo happy bila tengok family kita sekarang. Doakan kejayaan anak2 mu.doakan jugak kitorang x lupa diri.sentiasa ingat Allah dan jadi anak soleh dan solehah.Semoga Allah memberkati keluarga kita dan melimpahkan rezekiNya untuk kita.lastly,nak ucap lagi skali, selamat hari ulang tahun perkahwinan yang ke-22!

p/s: jangan sedih2 ye angah nak pegi dah.anggaplah itu hadiah ulangtahun yang paling bermakna untuk taun ni.doakan dia x lupa kita kat Asia tenggara ni hah.hahaha.

Romantik kan? :D
woot2..



Add captio
    May Allah bless both of you mama and abah!Love you till jannah!


Thursday, April 11, 2013

I dah pasang braces uolls!

Salam guys,

Hari ni aku nak kongsi pasal aku dah pakai braces!! quite excited lah sebenarnya..aku x sangka since sekolah lagi aku dok cakap2 je nak pakai..plus dengan abah x kasinya lagi..macam mimpi je..now the braces is on my teeth..huhuhu..

Well,kenapa aku pasang jugak braces dan buat kat sini??sebab paling utama skali adalah SANGAT MURAH!hahaha..kalau nak compare dengan malaysia,memang kena tunggu keje lah baru boleh pasang..lagi satu sebab dah belajar kat sini kan..so buat je la kat sini..ada lagi 3 taun lebih..insyaAllah sempat tanggal before balik...sebenarnya aku nak pakai ni pun sebab aku x suka gigi taring atas aku yang terlari naik kat gusi atas tu..dua pulak tu..aku jadi cam awkward gila kalau nak senyum..aku x tahu kenapa segelintir orang suka gigi macam tu..haha..

So,semalam pegi klinik tu, mula2 masuk bilik dia dah suruh dok atas kerusi yg macam kat klinik gigi tu dah..aku pun cuak lah..aku cakap aku nak konsultasi je dulu,then doc tu okay je..doc tu baik ar...pakai purdah...nama dia drg. Fitriatunnisa...actually ramai lah budah malaysia yg pasang braces ngan dia..so,aku jd yakin ar..sume positif je yg aku dengar..so,bila dia cek2 tu,dia tanya nak braces yg mahal ke murah?aku ckp yg murah je la..so,harga dia Rp. 3,500 000 which is lebih kurang RM 1200 lah atas bawah...then aku stuju sebab boleh bayar 10 kali..so x delah terbeban sangat kan..

Bila aku dah setuju, dia suruh nurse dia tolong scaling kan dulu karat2 kat gigi ni..agak sakit ah weh sebab dia kikis celah2 gigi kau kan...tp sakit sikit je pon...tapi bila sah siap tu,ko rasa mulut kau bersih gila!!ko main2 gigi kau xde kotoran apa pun...sume karat2 tu dah xde..bukti dia,bila aku bangun subuh tadi,ko x rase pun mcm kalau ko bangun tido sebelum ni..kan ada rasa macam x sedap sikit kan kalau baru bangun..mulut bau..tp bila bangun subuh tu,pergh...mcm baru gosok gigi je woih...clean je..nafas pun ok..

Sambung cerita balik,after scaling tu, nurse dia bancuh satu serbuk tu..x tau ah apa tapi untuk buat acuan gigi aku ar...bila dia masukkan  besi tu dalam mulut,penuh gila weh...!abes saluran nafas pun kena tutup..x dapat nak bernafas..dia suruh gigit benda yang macam tanah liat tu kuat2...then tunggu dalam seminit,baru lepas..dia buat atas bawah ar..senang cite benda tu x sedap!

Then, nurse tu ada bubuh phosphoric acid kot kat gigi...tunggu lima minit..sambil tu,dia bukak la mulut kita besar2 kan..tahan guna kapas kat bawah bibir n lidah..nice x boleh bercakap..benda tu dalam bekas bentuk syringe tau..pastu aku ingat kan dia nak inject..aku cakap ar nnt dulu doc!pastu dia gelak..dia cakap "ndak ji dicucuk.." fuuuhhh...lega...

Pastu,baru lah aku pegi bilik doc tu...kat sini proses pemasangan braces berlaku...so,dia pasang ah besi2 tu sume..then dia suruh pilih colour..mula2 aku pilih hijau..tapi last minit tukar kaler biru..haha..sumpah masa pasang ni x sakit langsung...aku pasang gigi atas je dulu...and aku ingatkan gigi taring ni yang akan dicabut..rupanya dia akan cabut gigi geraham kiri and kanan aku so that nanti gigi taring ni akan tertarik ke bawah and isi ruang gigi geraham yang dah dicabut tu...doc tu cakap, "gigi taring itu penyeri wajah"..haha..baiklah doc..then,aku akan ada appoinment lepas final repro nanti..untuk pasang bahagian bawah pulak..sebab aku kena pegi buat FDTD Panoramic sebab aku xde taring bawah..so,dia nak makesure kan sama ada aku memang xde benih untuk gigi taring bawah or aku punya taring bawah x tumbuh lagi..takut lah nanti bila dah pasang braces,tetiba dia baru nak tumbuh ke kan..

So,pas dah bayar2 tu,aku beli lah skali berus+ubat gigi khas and ubat kumur dia...susah weh mula2 nak gosok gigi...x reti aku...tadi baru je tengok youtube macam mana nak gosok kalau ada braces..so,pasni pandai lah kot..haha... and nak makan sangaaaaattt susah!tersiksanya aku..tapi aku bedal jugak..dah lapar kan..esok kena masak bubur la nampak gayanya..=,=.. oklah..just wanna share some pic semalam punya..














 * Credit to photographer : Ras Emil Sazura Razali
                   Recommender : Tira. :)

Untuk lihat hasilnya , klik sini Progression gigi selepas 4 bulan :)

Monday, April 8, 2013

Windows 8

Sorry...saja datang sini kejap..u know what?! laptop aku ni dah macam bongok sikit lah...abes sume file aku hilang...nak2 pulak bila start tu,sejam pun x tentu boleh bukak.. so,semalam dalam hujan yang sangat lebat,tragis kot rasanya...sangat2 lebat okay..aku gigihkan diri pegi carik kedai komputer kat depan pintu 1 tu,bertemankan sazura...cariklah..pegi kedai tu x bole,ni x bole..at last aku jumpa satu kedai kecik tu..aku cerita apa masalah dia sume..then,aku cakap tolong reformat balik and tukar windows 8..aku tanya berapa,dia nak Rp. 90,000..aku x dulik dah masa tu..aku iyekan aje lah..even aku rasa boleh dapat lagi murah..then dia kata esok baru boleh dapat..pastu,dia mintak aku charger,memang ah aku x bawak..ingat bole siap masa tu jugak..gigih la pegi redah hujan balik semata nak amek charger..

Pendek cerita,aku dah dapat dah laptop aku balik...weehuuu..tapi aku rase sebal sikit sebab antivirus dia install indo punya..blergh...dan terpaksa la aku download and install segala mak nenek yang aku guna dulu...nasib ada wifi...haha...dan aku baru je settle sume benda tu..oklah..aku nak g carik untuk PBL esok..tu je aku nak cerita sebenarnye..nasiblah kalau menyesal baca..dah baca dah pun kan. :D

p/s : dengar citer semalam mama cakap macam bagi hint kat aku suruh tukar laptop baru..mohon mama betul2 memaksudkannya..

Tuesday, April 2, 2013

Maksu dah deliver rupanya!

Ohohoii! kenapa aku lambat tau cerita nie??! padahal baru je kot skype ari tu...adedei.. Maksu dah deliver!!!aku sangatlah excited woih..tapi malangnya aku x tau... nak dekat seminggu dah rupanya.. 27 Mac hari tu..birthday Alif 26 Mac...dekat2 je..

Well..kenapa aku heksaited sangat??sbb she's too kind with me..sejak dia belum kahwin ngan paksu lagi..dia rajin sembang2 ngan aku..pastu kalau dia datang rumah,mesti aku je yang dapat duit..dia selalu bagi senyap2 ah.. kalau dia datang umah,tapi aku xde ke,dia still pass kat mama suruh bg kat aku.. kalau tang duit raya ni lagi best!sejak dia kahwin tu,aku mesti dapat dua sampul from paksu..and until tahun lepas,aku sorang je yang akan dapat dari maksu...hahaha..see!!betapa baiknya dia ngan aku.. x campur masa spm ari tu lagi..erm..heaven ah senang cite..

Aku pun x tahu kenapa dia bagi layanan ngan aku ni lain sikit daripada anak2 saudara dia yang lain..bukan nak bangga tapi betul apa....hahaha...suka tanya2 aku..pasal aku punya performance belajar macam mana sume..ngan adik2 aku yang lain cam biase je la even angah lg cemerlang dari aku =,=" .. kadang2 segan la jugak ngan dia..tapi tu lah..masa raya tahun lepas, dia baru pregnant..so x boleh nak bau orang sangat..duk dalam bilik je lah..dia just tegur "faten dah berisi sikit ye?"..kahkahkah..aku pun jawab ah skrip dalam skema jwpn yang aku dah buat siap2 dulu..bahagia...makan sedap...dan sebagainya... tapi before balik KL,dia suruh paksu panggil aku naik atas..aku dah agak dia nak bg something..and i get the special duit raya only from her!wuwuwu...

Bulan satu ari tu,sempat kejap balik kampung..rancangan aku nak ajak dorang g umah paksu berjaya..satu sebab nak jumpa alif,lagi satu sbb nak jumpa maksu ah.. dan sekali lagi dia yang suruh paksu call domino's..dah call2,x hantar2..dia pegi ikut paksu naik kete pegi beli sendiri..gigih tak gigih???padahal kitorang sume dah kenyang kot masa tu...!dia beriya sungguh suruh tunggu kejap..then kenyang2 pun tibai gak la..orang dah susah2 pegi beli...tp masa tu dia x byk sgt sembang ngan aku pun..biaselah orang mengandung..

Dan tadi dia chatting ngan aku kat facebook..aku pun lek je ckp.. "maksu tengah tunggu hari je kan ni? along tengah belajar pasal pregnancy,delivery,blablabla..".. skalai tu dia ckp, "sori,maksu dah bersalin,baby girl..." dia suruh tengok gambar kat fb dia...i'm soo surprised actually,..kenapa xde sapa bagitau aku..??i need to know this..dah lama aku tunggu..haha..tapi x pe ar.. comel...ada rupa alif sikit la kot..
x sabar nak tunggu dia besar sikit..her name Amani Zuhaira... so,bertambah la sepupu aku..memang kalau belah abah ngan family paksu je lah kitorang masuk pun...maybe sebab sama2 cikgu..haha..

Nanti balik kampung maybe dia dah 5-6 bulan kot macam tu..best sikit nak main..hewhew...aku cadang nak bagi something kat dia lah..nnt before balik nak pegi shopping sentral lagi..heheh..ok ah..nak sambung buat pleno...bye.

Paksu and Maksu
Muhammad Alif Zulhusni
Photo: alhamdulillah..baru bukak mata lihat dunia.. semoga jadi anak yg solehah :-)
Amani Zuhaira
                           

Saturday, March 23, 2013

Dah masuk blok baru!

     Ohohoi...apa cerita semua orang??sori lah..aku xde idea lah..tu pasal lah lama x singgah sini..lupa nak bgta..selalu memang aku akan bgtau kan setiap kali aku masuk sistem baru..sekarang ni dah seminggu dah masuk blok sistem reproduksi which carry 7 credits. nice kan..tapi best woih blaja sistem ni sebenarnya..more to untuk persediaan peribadi dalam menjadi seorang bakal ibu..hahahahaha..serius...sume benda dia bgtau..ni x boleh,tu x boleh..nnt kena itu..kena ini..well..bila belajar sistem ni,we'll appreciate our lovely mother masing2!!kau ingat senang nak lahirkan kau tu..masa nak lahirkan kita,sebelah kaki mak kita dah ada dekat alam lain tahu tak?bersyukur lah dengan ibu masing2..n mama,i know u'll read this,thank you lahirkan dan besarkan along!Blok ni agak menarik ah..sume specialist2 yg ajar kan..memang best lah dengar dorang cerita sume tu..plus lab untuk sistem ni microbe je..heaven tak heaven??!bersyukur xdak gizi weh..haha..sistem ni akan berakhir pada 26 April nnt...x dapat lah nak ikut hantar angah fly..sobs.

     Dua hari lepas result spm kua kan?kurang sikit lah eksaited nye..dah x ramai dah orang aku kenal..btw tahniah ah kepada mereka yang cemerlang tu. hah,lupa..bakal adik ipar dapat sama mcm i jugak,so xde lah rase rendah diri sgt..hahaha..lololol. najwa latif pulak dapat 4A an..sayang dowh sebenarnya..elok2 cemerlang dulu,pegi nyanyi2 kenapa..series sayang..x pelah..dah mungkin rezeki dia dekat situ kan..urm.memang betul orang cakap,kau cemerlang mana pun masa pmr dulu,memang x kan menjamin kecemerlangan kau masa spm tu...dan kecemerlangan spm tu x kan menjamin pun kecemerlangan kau kat alam universiti nanti..haha..bukan nak downkan ke apa..enjoy lah atas segala penat lelah korang blaja dulu..aku agak x setuju bila orang cakap at budak2 yg cemerlang tu, "alah,stakat spm je pun.."..eh,,biarlah budak tu.cuba kau kat tempat dia??!mesti kau nak hepi jugak kan..bongok..ok ah..x tau nak cakap apa lagi ar..see you soon.

p/s: lawak 9GAG

LOL!

Monday, March 4, 2013

Jat,thank you.

Would like to give some comments about the post..

Truthfully, i'm so touched reading that..sumpah!wait..before i continue,sorry for any grammar mistakes in this post..as u know,i've been in Indonesia for 2 years and the lecturers mostly used Bahasa Indonesia..so,my English were too bad now!plus my MUET is only band 3 n my 1119 paper is C5.. so,it getting worst here..*sigh ..but who cares...ni aku punye blog..kesah pulak aku kan kau nak ckp apa?haha..

Okay..aih..xpelah eh..aku campur2 je..susah jugak nak speaking bagai ni.. =,="..wei..memang kau sorang je lah baki kawan maahad yang aku ada..maksud aku,yang aku still contact..betul cakap kau,walaupun kita x kenal sangat pun masing2,tapi rasa macam dah lama gila kenal..haha..plus i've been ur deskmate for 2 years kot! Kalau aku nak imbas balik kan,memang banyak gila lah kenangan aku ngan kau...entah2 ada yg kau x ingat pun..

Post ni xde lah sebenarnya nak komen sangat..just,sbb kau ungkit kenangan lalu ni,aku rasa terpanggil jugak nak tulis dalam ni so dat kalau aku dah nyanyuk nnt,bila aku baca benda ni,aku akan teringat kat kau..first thing yg paling best gila yg aku x leh lupa sampai sekarang..masa form 2, aku tipu kau..aku cakap aku nak pindah..serius aku buat..sanggup lah aku bawak sume buku teks bwh meja t balik hostel sbb nak bg kau percaya yg aku nak pindah..then aku pun kelirukan kwn2 jugak yg aku nak pindah..kau mula2 x percaya..then bila aku dah buat mcm tu,baru kau menggelabah masa tu..xde kwn sebelah yg kau fikir an??haha..xbole blah ah masa tu..aku igt masa tu 1 april,skolah kita ada sukan tahunan kan?aku kata aku akan balik lps sukan tu..then kau dtg jumpa aku bagi aku present...terkejut gila aku!aku serba salah gila..aduh..mcm mana kan..tmbh pulak kau nangis pulak bila tau aku tipu kau..pastu kau paksa jugak aku amek hadiah tu n anggap tu hadiah hari jadi aku..kahkahkah..lawak weh!!bantal tu ada je kat GV.. :D

Lepas tu..byk lagi lah kenangan aku ngan kau...nombor Hotlink aku sekarang ni,kau lah yg belikan kan..aku suruh cari nombor cantik..skali memang cantik pun..sbb bezday Zaki punya nombor kau beli..hahaha...!!aku suka gila masa tu..ngek betul... apa lagi hah??erm..kau nak tau tak,sebenarnya duduk sebelah kau tu,aku jelez sangat sebab kau pandai..aku susah betul nak potong markah kau..kau terer gila lah..even hafeeza hafni tu bdk genius,tp aku punya kayu ukur kau lah..aku tekad nak jd mcm kau one day...tp serius ah kau memang hebat pun...masa streaming klas nk naik form 3,aku sipi2 je kot nak kena turun Osman..aku sedih ah masa tu..tp alhamdulillah dah rezeki kan...bersama lagi lah kita masa form 3..

Duduk belakang skali..sebelah afiq ngan Ridzuan pulak..nice gila..kau selalu suruh aku ckp pape ngan dorang kan sbb aku je yg berani dlm kelas tu..hahaha..kalau aku tidur kau mesti marah n kau ckp malu lah sbb bebudak tu nmpk..tp aku peduli apa,.dah aku ngantuk..lol.. kalau ada assignment ke yg perlukan khidmat fotostat ke binding,memang aku selalu mintak tolong kau...thanks sgt weh!jasamu dikenang..kadang2 time aku nak bayar balik kau cakap x yah..terharu... erm..kau ingat lagi tak yg aku suka kalau kau bawak karipap tu..aku tak ingat lah..jiran kau yg buat kot..tapi yg pasti kalau kau bawak je karipap tu,kau mesti bg aku..x pernah ah x bg rasanya.. time folio sejarah dulu,kau tolong jugak..serius aku x tahu nak buat apalah kalau kau xda..maklumlah,ko kan banyak "sumber" pasal kahwin Bajau ni..kahkahkah... kau fotostatkan reference sume..thank you tau weh...

Then aku ingat lagi kau selalu cerita pasal kawan tuisyen kau yang Cina tu..aku x ingat nama dia lah...walaupun aku dgr je cerita kau tu,tp aku memang bayangkan yg budak tu hensem pun..haha..layankan aje lah masa tu..bg aku kau memang minat budak2 SEPET ni kan..ops..haha..apa lagi eh..hah..kau tau tak..bila trial pmr dulu,aku rasa pun sbb kau jugak..dulu aku byk x paham math ar..aku mesti mintak kau ajar punya...bila dpt 9 tu,baru rasa layak duduk sebelah kau..hahaha..aku rendah diri ar sbnrnya dulu..pastu da lepas abes exam,aku bawak fon g skolah..kau yang tolong chargekan fon aku kat rumah kau..kau pandai ah simpankan rahsia tu..terbaik betul!x tau lah kau igt lg ke tak kan...

Hm..lepas pindah tu,memang jarang dah kita contact kan..aku pun x contact sesapa dah masa tu..sebab aku nak mula hidup baru..x nak ingat apa2 pasal skolah tu dah..mujur lah kau tergerak nak contact aku..sampai lah sekarang..pape pun kan jat,thanks sgt weh sbb sudi kawan dengan aku..aku malu sebenarnya dengan kau..bila kau ajak jumpa kat GV tu,aku mula2 memang x nak ah..sebab tu kadang2 aku create alasan nak elak..sebab aku malu..aku x sebaik kau..tapi adik2 yg suruh aku jumpa..n aku bersyukur gila lah masa jumpa tu kau x ckp apa pun yg aku expect tu..bg aku,kau x discriminate mcm certain2 ex skolah tu..thank you kwn ngan aku seadanya..even x sempat kenal lama, kau salah sorang yg ada makna lah dlm hidup aku..kalau x,aku x ingat sume ni..:)..

Oklah weh..kalau nak cerita satu2,memang x habis lah kan...x yah reply dah pasni..nnt jadi mcm USPB pulak..hahaha...

Sunday, March 3, 2013

I've falled!

Assalamualaikum people,

Hari ni aku bangun awal sikit..sebab dah puas tido semalam.haha..so,i dont get the mood of study yet...so i came here..sebenarnya dah lama fikir nak tulis apa..still can't find what to write about..

Pernah jatuh cinta?hahaha..entahlah..rasa nak tulis pasal ni pulak..harapnya mama n abah xde lah baca...habis aku kena semboq nanti..okay..berbalik kepada soalan tadi,i'm very sure mostly of you pernah rasa kan benda tu.tapi selalunya crush dengan orang je lah.komfem punya..masa aku kecik,aku keep denying yg aku xkan terjebak lah dalam benda2 macam tu..aku selalu pandang slek (x reti eja) kat budak2 yg couple2 nih..bg aku masa tu ntah pape ntah..blaja x habis lg dah beriye bagai..

Well,sekarang ni aku realize yg benda tu sebenarnya fitrah kot...memang kita dikurniakan dengan perasaan suka dekat orang,sayang kat orang,cinta kat orang..actually banyak definisi antara tiga benda ni..semua tu terpulang kat individu tu masing2 kan..haha..kejap..tetiba rasa geli pulak..apa yg aku merepek ni hah?this is not soo me!

And now aku x tahu nak describe perasaan aku sekarang ni..hahahahahaha..fine2..gelak lah kalau rasa lawak..suka kat orang tu memang lah common...ngan faizal tahir pun aku suka..apa ada hal kan..erm..okay lah..nak cerita ke tak hah?xpelah..biar je lah aku simpan cerita ni..yang aku tau,aku sedang berbahagia..haha..everyday i keep asking Allah showing what is the best for me..aku x tahulah ni petunjuk atau apa..yg aku tahu the progression is positive!heheh..aish..dah lah..xnak cerita banyak..

Apa2 pun, still belajar lagi penting.selagi aku x dapat segulung ijazah tu, xde benda yg lagi penting daripada tu..aku nak mama ngan abah bangga dengan aku...insyaAllah aku akan buat yg terbaik kat sini..doakan kejayaan aku..!okay..bye.

Monday, February 25, 2013

Dear old friend,

Dear stalkers,

Aku sbnrnye dah hilang idea apa nak tulis...sebab tu terbiar sepi je...dah nak masuk bulan 3 dah pun..hmm..macam2 yang berlaku dalam hidup aku sepanjang 2 minggu x menulis ni..tp x tahu nak ceritakan yang mana satu..xpelah..biar aku je yang tahu.

Antara benda best,tlg member settlekan masalah hati dia..hahaha..lawak lah woih..aku rasa aku x qualified pun utk jadi coach dia..but tu ah..i love listening than sharing...mungkin segelintir nampak aku macam xda masalah je..tapi Allah je tau...aku pun manusia jugak..berbalik kat member sorang ni,ya..aku x sangkan aku akan still contact dengan dia walaupun aku rasa macam dah hampir lost contact dah lepas skolah dulu..thanks to the technology...haha..kalau dia x cntct aku masa spm dulu,memang xde lah member aku dari skolah tu dah..

Kalau nak cerita pasal pengalaman,memang tak ah kan..serius aku x ada lah sangat..tapi aku dah follow kisah dia dari sekolah lagi..n now she's having a conflict...so,aku rasa aku patut tolong lah mana yg mampu...wei sahabat,,kalau kau baca ni, aku nak mintak maaf lah kalau kau rasa aku x terlalu membantu kau settlekan problem kau tu..tp tu je yang aku mampu...thanks sebab percayakan aku utk dengar cerita kau..lawak pun ada jugak..haha..serius ah..nama je dah 21 kau ni..haih...

Aku harap ko dapat lah lupakan benda2 tu...just ingat aim kita skrg adalah jadi seorang doktor...benda tu,insyaAllah akan dtg sendiri seiring dengan jalan kita dalam nak dapatkan segulung ijazah tu..kemon ah..boleh je hidup kot...aku paham kau susah nak lupakan...but try pelan2 okay weh.kalau aku kat tempat kau pun,x tentu lg aku kuat nak hadapi benda tu... semoga dia dpt apa yang dia nak..n kalau dah ketentuan,insyaAllah kau ada rezeki jugak..hahaha

And jgn lupa doakan kebahagiaan aku jugak..bhahahahaha...aku sayang kau jugak weh!jumpa kat syurga nnt...insyaAllah :D

Sunday, February 10, 2013

Baksos Kema 2013



Assalamualaikum semua,

Hari ni aku nak share pengalaman aku menyunat budak..heheh..bg aku baksos ni sebenarnya best gila ah!x menyesal langsung pegi even crouded gila..pada 9/2/2013 telah diadakan Bakti Sosial Keluarga Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Hasanuddin yang telah diadakan di Jeneponto,salah sebuah kabupaten kat SulSel la..so,ni lah first time aku ikut program ni..excited gila woih!aim aku just nak blaja mcm mana nak menyunat orang or sirkumsisi or org sini panggil sunatan masal...

Mula2 nama budak msia xde pun dlm list utk sunat org padahal dah hantar kot borg..maybe sebab kitorg x dtg technical meeting kot..haha..lantak ah..sekali tu dah Allah nak bg peluang kan,aku dapat jugak la seludup masuk..ada budak Indonesia bg kak elisa ganti dia..aku nyorok ah dlm bilik tu sbb nak tengok kak el buat mcm mana..so,first time tu aku jadi assistant non-sterile je lah..tu pun kabut jugak mula2..kesian kat budak tu lg..haha..tapi pape pun thanks dekat kak elisa sebab aja aku serba sikit..kalau nak cerita memang panjang..just wanna share some photos here..enjoy it!

Welcome



Persiapan alat dan bahan

See!dah putus..

Proses menjahit

Sapu salep antibiotik dan balut



Me being assisstant


Masa mula2 tengok tu,memang aku rasa pening n nak muntah la..x tahan tengok darah banyak plus bau hanyir darahnya tu...peluh2 dah masa tu..tp lama2 ok lah..haha..hope dapat pegi lagi baksos lepas ni n doakan aku berani utk jd operator one day!hahaha..