Saturday, December 31, 2011

HAPPY NEW YEAR!!

Ok..x de feeling pagi2 ni nak buat entry pasal tahun baru..entah..xde nafsu pun aku pasal benda ni..bagi aku esok is just the same dengan hari2 yang lain..orang lain sebok la menukar status kat facebook..haih..x tau la nak update ape...tapi aku kesian ngan pengikut tegar aku..da lama dahagakan post2 yang menarik dan menyelerakan kan...hahaha..kejap lah..tengah fikir jap.. (alunan muzik seperti dalam dinner2 di hotel pon beralun...tenang dan mengasyikkan...)haha..okay2..nak rumuskan apa event2 yang terjadi sepanjang idop aku tahun 2011 ni...

bermula ngan result asasi aku..sem 2 sangat membanggakan diri aku sendiri walaupun bagi orang lain,,mesti dorang akan cakap.. "xde la hebat mane pon.." eh...suke hati aku lah..ko pehal nak sebok??at least dean list lah..haha..lantak koranglah..malangnya disebabkan kefoyaan aku yang agak serius jugakla..maka apabila dicampur ngan result sem 1 aku dulu yg agak terrible itu...maka aku hanya mampu tersenyum dalam paksa sambil menyalahkan diri sendiri.. (adegan ini biasa dijumpai dalam mana2 drama mahupun sinetron...so aku rase x plek sangat kot)..finally it ends with 3.xx...ok..masih lagi berharap akan diterima untuk masuk course2 yang baik... masa cuti dipenuhi dengan berinternet je...keje un x lame..btw experience yg sangat best jd cashier kat econsave tu..orait..kronologi diteruskan apabila result untuk upu diumumkan..dan ternyata first time aku rasa macam batu besar hempap kepala aku.. lol.. "harap maaf..dukacita anda bla3.....sila buat rayan bla3...." ni adalah antara ujian yang agak mengdownkan hidop aku...bila dapat tahu ramai lagi member2 yang alami nasib yang sama cam aku...lagilah down.. aku hope sistem kat upu pas ni akan lebih efisyien..jangan menggadaikan hidup orang lain dengan sewenang- wenangnya..

then mama cam decide nak suro aku sambung kat swasta or blaja kat indon dengan menggunakan dana PAMA..search la bagai nak rak survey fee entrance dia..bapak ah..semua nak dekat RM 300,000...aku cam serbasalah la..x kan aku nak guna duit camtu je kot?x adil jugak ngan adek2 aku...aku pon ckp x yah dan berharap lagi ngan keputusan upu... x lama dapat tau yang sume yang x dapat tawaran uh pointer kitorang 0.00 kat upu punya data..memang x ah komputer uh nak rasa pelik ke apa..dia jalankan je lah kerja dia an..salahnya orang yang cipta sistem uh sebab x perhati betol2..ah..lantaklah..cite lama..then aku dapat tau pasal uitm menawarkan dana bagi sesiapa yang ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di indonesia.. (ayat agak formal di sini..maaf)..aku just bagitau macam2 tu je lah kat mama sebab rasa macam peluang nak dapat tu tipis je..unSANGKArable bila mama suruh abah amek cuti suruh ikut aku dengar talk pasal benda ni kat uitm tu...then bermacam proses berlaku..aku finally dah ada kat sini dah...alhamdulillah...yang pasal result upu tu pulak. x lama pastu dapat tau dapat kos biology kat uitm..ternyata mak aku x bagi aku kua un..haha..dok je la sini an...ok..panjang cerita ni..

tukar topik pulak..benda best lagi yang jadi dalam tahun ni is aku dapat hp baru..nokia c-700...dia sangat kacak dan masih ensem sampai sekarang..yang x best pulak aku x dapat raya kat malaysia for the first time...n yang x best jugak lagi aku still x jumpa mr. right aku..haha...even aku tau aku masih muda untuk cakap benda2 ni...tapi kadang2 sentap mak bila tengok orang lain bergayut ngan balak masing2...xpelah..aku tetap sabar menunggu kau mr. X..haha...

n now...start esok..aku ada jugak beberapa list untuk dicapai untuk tahun depan..aku harap sangat azam untuk 2012 ni x hampeh macam azam2 aku yang lepas..haha..for all readers... semoga korang dapat mencapai apa yang korang hajati erk...happy new year teman2..

                

Tuesday, December 20, 2011

kenapa dah x macam dulu yea??

     Tadi housemate cerita pasal diea ngadu kat kakak dia yang idop kitorang kat sini yang dah semakin worst...sangat!! pastu kan..aku bace la ayat yg kakak die balas tu...tetibe aku terfikir...syok gile kakak die...siap bg nasihat...panjang..n off course dapat membuatkan si adik tenang kembali..then aku sambung solat asar..mase tengah solat tu..aku x khusyuk sangat sebab terbayang adik aku..yang mana masa kecik2 dulu..kat mana2 orang panggil kitorang kembar...aku along dia adik..sweet je..pakai baju sama2..dia suka power rangers warne merah,,aku suka biru..(setiap series okay!!)haha..sumpah lawak...dulu kitorang sangaaaaaattttttt2 rapat..main sama2..aku x kesah main permainan laki..dia pon x kesah kalo ajak dia main masak2...the most game yang kitorang salu main berlakon2 lah...kisah si tukang rumput dan anaknya...hahah..sumpah aku ingat..n aku tau dia pun mesti ingat lagi...dulu bagi aku dia lah hero..kalo aku nangis...dia lah pujuk..kalo dia nangis aku lah pujuk..(even aku lah yang salunya buat dia nangis!!haha...kalo aku blasah dia,,kompem aku yang menang...)..satu hari tu aku ingat lagi dia protect aku...aku kena marah ngan abah...skali dia x sanggup tengok kot..dia cakap kat abah yang dia yang buat salah tu!!bukan along..sumpah aku sebak!!x tau camne aku mase tu maybe baru 5 tahun dah rasa gila betapa gentlenya dia mase tu..dah la dia cakap "abah!!sebenarnya tu adik yang buat!bukan along!!" sambil dia pun nangis sekali sebab x sanggup tengok aku kena pukul lagi kot..dulu ayah aku sangat garang..

huh..panjang gila..kalau nak cerita...mase kecik2 dulu memang sampai bila pon x habis...sumpah!!!aku sangat rindu dia yang dulu...sekarang kitorang dah panggil dia angah..mula2 agak susah la dia nak terima hakikat..haha..lawak betol..dah lama2 sakat panggil angah tu,,kekallah sampai sekarang!!AND... tetiba teringat dulu dia pelat nak sebut huruf "L"...mase tu aku tadika 6 tahun..dia 5 tahun..dari dulu dia salu panggil aku "ayong...ayong..."satu hari kat laman rumah tu..aku ajar dia cakap " aaa....LLLLong"...byk2 kali..tapi x berjaya.. then aku suruh pulak die cakap "LONGGkang.."..then lama2 dia reti...yeay!!aku gembira sebab sampai sekarang dia dah tau sebut huruf L tu..hmm...macam2 lagi la weh...

but...now!!we're totally very3 different!!entahlah..aku kadang2 menyalahkan maahad sebab aku jadi cam anti-lelaki bila masuk situ..kan x bole ckp ngan laki..sampai aku terbawak2 bila balik rumah..dah la duduk asrama...jarang jumpa dia lagi..balik2 buat hal sendiri..masalah ni bertambah parah bila dia pulak dapat masuk semashur...aku mase tu sikit jelez sebab dia dapat SBP..aku just skolah biasa..yg mulanya aku xnak pegi pon..die kalo dah SBP lagi lah jarang balik..aku balik..dia skola..aku skola dia balik pulak..
senang cerita..kitorang bercakap pon pasal apa je weh..boleh je sehari x cakap ape2 langsung ngan dia..haih..penah one time..mama ngan abah sebenarnya perasan kitorang dah x macam dulu..abah mula lah bagi ceramah...kitorang masing2 wat bodoh je...walhal dalam hati aku nak sangat kitorang rapat macam dulu..adek beradek lain siap main blasah2 pukul2 lagi..aku jarang lah pukul2 ke bersentuh ngan dia sejak skolah menengah..masa stat dari skolah ni..aku x de pon gambar berdua ngan dia..langsung xde..padehal dalam album mase kecik2..boleh kate majoriti gambar kitorang dua orang je pakai baju sama..kasut sama...damnlah..awat dah jadik camni..

bila dah semakin besar ni...aku try ntok carik jugak apa2 topik ntok baikkan hubungan kitorang...ade lah jugak bercakap..kalau x...budak2 yang lagi dua orang kat rumah tu la yang salu jadi posmen...kitorang selalu berlawan n berdendam dalam diam...x kesah lah dalam apa2 pun..dalam pelajaran ke...bowling ke..ape ke..barang2 yang mak bapak aku belikan..aku lah selalunya x boleh tengok dia lebih dari aku...haha..biase lah pompuan..dah camtu..mane lah nak baik kan...finally.. dia berjaya kalahkan aku masa spm dulu..memang tu kemengangan terbesar dia kot..n fine aku mengaku dia memang peramah ngan mak2 sedare aku..then aku pulak rasa tersisih kalo balik kg masa tu..rase cam x nak ikut pun ade kadang2...haish..tapi x kesahlah kan...he deserved it...

bila dapat tau dia dapat mara...insyaallah lagi 2 taun fly france..lagilah aku rase cam  hape...mase tu aku x dapat upu lagi..lg lah..rase macam x guna dowh masa tu...mcm sangat bodoh doe!!series!aku pon masa tu pikir dengan amek tawaran g indon ni lah aku dapat start new life...x yah pikir dah..aku pon x tau apa jadik kat malaysia..n rase macam xde orang care pasal aku..aku pon x delah rasa bersalah ngan parents aku..ni lah harapan dorang..aku masa tu memang xde cita2..so ikut je lah..demi tebus balik kesalahan aku ngan dorang...yelah..nanti orang kata apa..adik blaja oversea lagi..kakak dia amek kos merepek..aku sebenarnya x sepenuh hati sangat masa datang sini.. xde perasaan..mase hari nak g airport mase tu..angah x dapat ikut sebab dia ada kelas..dia just salam aku n cakap jage diri baik2...tu je..aku cam...apelah..ni last dia jumpa aku..tu je dia nak cakap??padehal dah lama kot x sembang2 cam dulu2..fine ah kan..tapi dalam kot 7 lebih tu...maybe masa tu on the way abah tengah hantar dia balik unikl,,,satu mesej dlm 3 page jugak la dia hantar...sume nasihat2 yang ibarat bapak bagi kat seorang anak..pergh..meleleh bhai...mama ngan abah un x tau dia hantar mesej tu..

bila dah sampai kat sini... kitorang x penah saling call-mengecall...x cam adek beradek lain..aku tengok sume kwn2 aku ade gambar ngan adik yg rapat ngan dorang..aku un x penah nak call dia...kalau call un..sebab mama ngan abah x angkat fon or suruh bgtau mama ngan abah ape2 je lah..x de lak nak tanya kabar ke apa...crita2 problem cam orang lain..padehal kitorang masing2 ade masalah dalam nak membanggakan mak bapak kitorang...haih...dahlah tu..panjang sangat doe..sebak laa...

Angah!hope soo kite dapat rapat cam dulu..nanti kalau dah besar macam mana??xnak ke jadi macam mama ngan andak tu??kita nanti kena jaga adik2 kot...nanti kalau kamu dah fly..(weird gila doe..sejak skolah menengah no more along n angah..kamu,awak je yang kitorang pakai...macam ape je kan??)..jangan lupa kamu ade kakak yea...ade pape,,do tell me...hmm...takot x dapat jumpa...kat sini macam2 hal..karang ade je hal yg jadik..takot x bole balik...x sempat tengok kamu fly..oklah..dah2...goodluck in your life!!jangan lupa salu doakan family kita...semoga menjadi engineer yang berjaya!!

               

                                              I miss my old "adik"!!

Thursday, December 15, 2011

Clinical Skill Learning

     Alhamdulillah gila aku punya turn postpone isnin depan...cuaaaaaakkkkkk bhai!!!punya lah semangat beli ampul, syringe, handscoen segala bagai kat RS Wahidin Sudirohusodo smlm..haha..btw maybe best kot experience pertame nnt..tadi kurang preparation..lagi2 nak cakap indon ngan patient..adoih...yang dah kene sume meluahkan prasaan masing..terlupe itu dan ini..salah di sane sini..hmm...pray the best for me...agak lengang sekarang sebab sume kuliah da abes..tinggal final je...fuuh...x sabaq nak libuuurrr!!!!!chop2..lupa nak bgtau..CSL nnt aku kene rawat luka, injection,vital sign examination ngan radiology.. (kurang percaya aku on the way nak jadi doktor...haha).. cuma takot tersalah cocok ke..tertinggal step...cakap gagap2..soalan maut...haih...

Wednesday, December 7, 2011

bayor le balik kome..awok letih bebeno nie..

        you owe me my rest time,my sleep time,my study time (knape study mesti no. 3??),my weekends..(dah 4 minggu kot!!!minggu depan lagi..DAMN!),my money..again...my PARENTS money..(memang mak bapak aku nak suro bg duit tu kat korang pon beli mcm2..),my energy..my dakwat pen..(dah 3 batang habes x sampai 2 minggu..MANGKOK betol!!)..my kulit da hitam balik...eyebag lagiiii lahh...wei2..tolong lah!!n macam2 lagilah korang hutang ngan aku...aku harap ko x buat taik..tadi free2 je aku bg mase aku tercenguk kat fakulti uh...smpai nak dekat kol 10 mlm kot!!!pe jadahnye...haih...n teman2 seberang..please matured sket..tlg x yah nak pk sangatlah keKOMPAKkan korang yang x cocok langsung ngan tempatnya uh..DAMN3X...

      okay..btw seronok jugak..x sia2 effort  kitorang g carik sign senior...macam2 kerenah..sabar je lah..haha...teruja sebab ade senior indonesia yang garang tyme mppk ajak kitorang naik kereta dia hari ni..thanks  Kak Resty!!conclusion,,dorang sume baik..kite je x paham ape yang dorang nak tunjuk sebenarnya..btw ttp x puas ati sebab PENAT!!!!!!!!!!!!!

         

Friday, November 25, 2011

Oh Gadis..

   HOMAYY!!!!!apa sudah jadi ini belog??dpt tau tambah lagi satu follower..haha..thanks kak dalila daud..hm..sori naa suda lama tidak menulis...my time are fully booked by keje pengkaderan n final exams...kalau aku cerita mesti korang ternganga sambil memandang ke langit...tangan x yah la kat dada..cam bapok pulak..haha..malas nak cerita tu...yg aku tau aku dah xkan ade weekend lagi pasni..

    Hari ni dengan rasminya kami dah abes BIOMEDIK..yoohoo!!tapi jawab macam ko x penah masok kelas...memang lah..bawak lagi perangai lame ko tu..da buas menghantukkan kepala hari ni..hahaha..okay..macam biasa..azam baru...minggu depan nak pay attention kat blok baru..basic diseases x silap..jadi dokter sket lah...(tolong tadah tangan mohon aku berubah ya kat Allah)

    okay...aku happy gila minggu ni sebab barang2 dari Malaysia yang telah dikirim oleh orang tuaku telah sampai setelah hampir saja mencecah dua bulan terperuk dalam kapal kargo tu..haih..macam2 konflik..tapi x kesahlah..janji aku dah dapat ape yang aku teringin..rasenya x yah kot nak beli brg dapor sgt..sampai minyak masak pon mak aku belikan tau??!!kalau x masak2 gak x tau ah..

    haaa..nak cerita ni..tadi kan..mase menunggu turn nak masok lab fisio,,sembang2 lah pasal lelaki dan solat jumaat..abang alif (senior batch aku) dok dekat2 ngan kitorang gak lah..sembang punya sembang...sampai la part citer psal laki x smayang jumaat..aku cite lah dengan penuh semangat sekali berkenaan pengalaman aku di tesco klang mase kat asasi dulu...kitorang cadang nak karok la kan..hari jumaat plak tu..siap pakai baju kurung lagi tau...mase tu memang da masuk la waktu zohor...sekali bila nak pilih "jamban" mane yang kosong..sumpah terkejut sebab semua bilik dah dipenuhi dengan lelaki2 melayu dowh!!!

    pastu..aku pon cite la macam ni kat dorang tadi..
"wei!korang tau x,,dulu an mase aku g tesco ari jumaat,,BODOH GILA SIAL ! ramai gile laki x g smayang.."


    tetiba abang alif cakap...
"eh2 Faten!!x sangke aku ko cakap macam tu..rupa macam LEMAH LEMBUT je.."

   Yang aku nak bahaskan kat sini ialah... the word LEMAH LEMBUT!!OMG lah kan bila dengar dia cakap macam tu tadik...sume orang pon terpana dengan ayat abang alif tu tanda kurang percaya dengan apa yang baru mereka dengari sebentar tadi..

    walaaa...thanks ah abang alif...orang first kot cakap cam tu...so lepas ni..kena jadi macam ni kot..

                              

aceceh..malu la kitew macam niew...haih..oklah...lepas ni...nak try lah buktikan kesahihan kata2 abang alif supaya yang ternganga tadi tu boleh menutup kembali mulut mereka...hahaha

Thursday, November 17, 2011

CONGRATULATIONS!!!

                        
                        MUHAMMAD FAKHRI IRFAN BIN NORHARIZAM
                                             (baju tu aku punya)

Fakhri!!!Tahniah atas kejayaan anda! n thanks jugak sebab berjaya buat mama ngan abah bangga ngan abang..along rasa sangat sedih..series!!sebab x dapat tengok abang..dulu along ngan angah selalu pandang rendah kat abang..mesti bangga kan dapat buktikan kat kitorang??saje je kutuk2 so that abang blaja..hmm..jangan lupa ucap trima kasih ngan Allah (bersyukur la)..Dia yang tetapkan segalanya...

tambah2 lagi skola agama pon abang terer gak..x sangka ouh..mungkin kitorang x nampak usaha abang dulu..selalu kena marah..kesian kan??tapi nanti dah besar abang tau lah ada faedahnya mama ngan abah marah2 dulu..untunglaa makan besar hari nie...!!haih..

erm...congrates jugaklaa sebab berjaya kekalkan rekod keluarga!!heheh..nanti mintaklah hadiah macam2 kat mama..gunakan kesempatan ni..sebab selalu abang mintak mesti x dapat kan...semoga mendapat tawaran yang baik nanti...ok..bai2...along sayang abang..(sila buat muka geli)

Wednesday, November 16, 2011

Cuti bro...cuti!!!percaya ke tak?

     Korang nampak tak da bape lame x hupdate..sumpah busy gila..lagi2 bila da start pengkaderan..ah..doakan saja tangan2 aku x terputus urat dan mata aku masih sabar menahan diri dari tidur..sungguh kadang2 aku rasa nak give up dah pegi benda bodoh ni...pfffffffttttt!!

     Ok2..bukan nak cerita pasal tu sebenarnya...betapa miracle nya hari ini...semua pelajar Universitas Hasanuddin telah diliburkan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    x penah2 unhas baik macam ni..cuti raye haji ari tu un x cuti...saba jela..tapi Allah da bg rezeki ni..xkan nak kufur nikmat kot kan??hahaha...hm..malas nak cerita panjang..korang bace je la berita kat bawah ni apesal kitorang dapat cuti free...

http://us.nasional.vivanews.com/news/read/264513-cegah-bentrok--kampus-unhas-diliburkan

And ni adalah statement yang dikeluarkan sendiri oleh Rektor..(kalau kat malaysia..canselor la kire..)



notakaki : esok UPSR keluar..nebes nak tunggu result abang... n esok jugak malaysia lawan indonesia...hmm...gooodluck malaysia..esok kitorang ramai2 jd penonton kat sini siap bawak peralatan penting untuk mengelakkan segala "kejadian yang x diingini" terjadi..hahaha

Tuesday, November 8, 2011

cousin termuda aku!

         
             

Thanks Fakhrul Helmy for sending this picture...dah la sim maxis dalam fon murah.. disebabkan curious yang amat sangat..bukak jugak la web maxis..terkejut tengok budak kecik kat tengah2 uh!!!so cute n handsome lah!!!dah lama x main service2 car dengan dia..ntah dia cam aku ke idak eh kalau balik kampung nanti??hmm..Maksu...anak anda sungguh comel!!dah lama x dengar Alif Zulhusni membebel...hahaha

p/s : dua orang pengapit di atas masing2 merupakan adik2 aku..

Sunday, November 6, 2011

DUIT

   pagi tadi bangun pukol 5.15...da semayang sume..diiringi pulak dengan takbir raye kan...hancur luluh hati aku..x percaya aku dipisahkan dengan rumah dengan jarak 3 hari kalau naik kapal..3 jam kalau naik flight..pepagi uh ade je la dengar enjin kenderaan bersayap lalu di celah2 awan yang dipenuhi kabus...haih..sambung cerita tadi..suasana pagi yang hening tu..aku termenung seketika setelah selesai melipat telekung...aku bermonolog dalaman.. "kejap lagi nak pakai baju ape ea??",sungguh ku tak punya perasaan suka langsung ketika itu..lalu dengan langkah yang cukup lemah dan longlai aku pun menuju ke arah almari yang jauhnya hanya beberapa tapak yang ku rasakan sangat jauh.

   setelah menilik-nilik dan memberikan nilai terhadap setiap pasang baju kurung yang tergantung itu..akhirnya baju masa dapat cabutan bertuah time MGP (Malam Gemala Puteri) dulu yang berjaya menarik hati juri yang bernama aku..hahah...aku mempercepatkan langkah untuk mengiron baju dengan niat untuk menyambung kembali tidurku yang kurang kerana berjimba sampai nak dekat pukul 2 pagi tadi..da siap iron uh..sepupu aku merangkap housmate aku pon menawarkan selendang oren miliknya untuk dipinjamkan kepada aku..lalu aku tanpa segan silu segera menganggukkan kepala tanda setuju..reflex action sebenarnya..dengan senyuman yang agak2 lagi 5 cm nak sampai telinga,,aku menyambung tugas untuk seterika selendang tersebut..jam baru menunjukkan jam 5.56 pagi.. "Masih awal.."bilang hatiku..

    aku pun menuju ke meja tempat aku belajar dan berjimba untuk menyusun duit2 yang bersepah..(maaf..bukan riak..tapi aku memang kaya....bhahahahaha)tengah dok susun2 tu..timbullah satu buah fikiran untuk buat post pasal duit indon..

    Padehal nak cerita pasal duit indon je..panjang tak introcuction aku???kalau BM..mesti cikgu x tande part atas ni..pendahuluan je melewah...isi xde..haha..orait..kembali kepada main topic kita....DUIT INDO...sebelum aku start membahas dan membentangkan hujah2 aku..elok rasanya aku tunjukkan kepada korang rupa duit indon ni macam mana..haha..


      Jumlah uang di atas hampir mencecah 3 juta jugak lah..rasa macam main juta ria tak..ok..first impression aku bila dapat duit2 dorang ni..rasa macam main jutaria@ saidina weh!!!series..dah la beribu2 nilainye..x beragak..aku agak menghadapi kesulitan ketika membayar n kadang2 terlebih angka kosong di belakang..benda 10,000 bagi 100,000..memang terbaiklah aku "bersedekah" dengan sangat tidak ikhlas..haha..pengalaman..sejak hari itu..aku lebih berhati-hati...kalau korang pegang duit sebanyak tu...kau orang semua bakal rambang mata dan nak beli semuanya kat mall tu sebab sangat tebal kau punya dompet...dah la angka besar..kalau ko bawak duit dalam kuantiti seperti gambar di atas...memang orang sekeliling kau akan terbeliak dan masing2 menjegilkan mata..x percaya pulak budak kecik pegang duit banyak...yang aku sakit hati..pegi mana2..mostly mintak lebih yang amat sangat..pastu cakap macam ni.. "anak Malaysia KAN KAYA???bayar je lah.." rase nak hempuk je muka diorang...

      kalau aku anak Syed Mokhtar Bukhari xpe jugak...realitinya kan..budak2 indo kelas aku..mostly semua ada kereta!!!kaya siot gila lah...semua brand yang mampu buat kita semua meleleh sebab kempunan nak dapat..aku jadik dokter 5 tahun nnt pon x tentu lagi mampu beli... (nak bayar hutang uitm lg..haha)..aku nak mintak laki aku byr pinjaman aku sebagai hantaran lah macam ni..hehehehihihihihuhuhuhu...tapi yang susah memang susah la..setiap hari ade je budak2 yang masuk kelas kitorang jual2 kerepekla..air la..kat kantin lak...jual mnyak wangi..yasin...bagi makan xnak...aku pon x paham kenapa...

    hah...ni pulak gambar every single nilai matawang..

           

Banyak kan tokoh negara diorang??haha...kat setiap duit tu ada tulis nama..kalau nak tengok pegi tanya money changer yea nanti..oklah...tetiba terngantuk pulak..kejap lagi nak g masak..pasal raya nanti aku post lain..kbai...

Ape aku melalut ni..?

   Adoyh..Musculus Gluteus Maximus (sila bace versi Latin) aku dah sakit..dari tadi dok atas kerusi ni sampai kebas pk nak hupdate ape mlm ni..suma Marjeena punya pasal..Uncus parahippocampalis pon x boleh nak bukak file sebab dah serabut sangat agaknye..tunica conjuctiva bulbi aku pulak dah berair disirami aqueous humor sejak kupas bawang banyak untuk masak pagi esok..maghrib tadi dengar takbir raya..kenapa aku macam tidak rase aura esok itu Raya??

   X decide pon lagi esok nak pakai baju ape..esok semayang awal la jugak..7.30 pg..then redy2 lak kena masak...mak aku pasti kagum kalau beliau tahu ini..

  Gaster aku lately makin mengada-ngada..tiap hari nak dating ngan jamban xde flush tu..pas uh..kluarkan pulak faeces2 yg sikit.. liquor yang disecretkan oleh Goblet cell..Amygdala aku sekarang cam x menentu...kalo menjoyah tu..lupa la kejap masalah..bile sunyi tu..Tunica Conjuctiva Palpebrae Superior dan Inferior pon xleh nak lelap sangat...

   makan pon kadang2..papillae fungiform,filiform,folioform,ngan circumvalatta pon merajuk jugak sebab emosi x menentu..dalam kelas sekarang...sumpah terok...dengar lecture biokimia minggu ni cam sepoi2 bahasa je bile masuk dalam Labyrinthus Membranaceus aku...kesian kat M. trapezius kan...nanti balik nak bawak Yoko2 3 botol sekali..haha..cerebrum aspectus lateralis dan medial aku dah x berfungsi ngan baik malam ni...

   Jumpa lagi bila2...Selamat Hari Raya AidilAdha!!! (esok dapat tengok orang sembelih lembu dan kambing)

                                    

p/s :sume perkataan yang dimerengkan itu merupakan term2 anatomy...kalau x paham sila buka atlas sobotta..

Wednesday, November 2, 2011

Happy Kawen Day

             
To mama n abah...happy kawen anniversary...dulu selalu konpius kenapa ade dua tarikh special dalam hidop mereka...da besar baru tau..20 April tu tarikh nikah...2/11 ni tarikh kenduri..so dua2 best bg dorang...wishing both of you will be bless by The Almighty..along,angah,abang n adik sayang anda berdua!!sweet couple for 20th this year ok...

Monday, October 31, 2011

cerita kedai kopi

    bila baca blog updates member2..nampak sangat dah lama tak menconteng...haih..tetiba tergerak hati nak menaip...lagi2 malam ni xda apa sangat..baru habes blok anatomy tadi...esok biokem 2...aku nak cerita apa pon aku x tau..pasal kat sini eh..hm..aku rasa kelas aku tu elok buat tembok besar2..then label MALAYSIA ngan INDONESIA..ketua pon ade wakil setiap negara..kan senang???mase lecture bukak jap tembok uh..ala2 cam pagar otomatik la kire..abes je kuliah tutup balik..payah betol la..rase cam nak tangan je beberapa buah wajah..(ok..aku x igt ape penjodoh bilangan utk muka)..nak ckp uh kasi berhemah skit la brader..ape maen tunding2 jari ni..aku bagi sebijik karang..da lame aku sabar ngan kau..tolong ah matang n kawal diri kau yang hyper tu..kesian pesakit kau nnt...se"BARAN"2 aku,,tau la jugak bile nak guna kuasa amarah tu..please la big boy...nasib baik kawan2 kau still bole tolerate ngan kitorang..

     tadi ade meeting batch...conclusion nye...kena gak pergi pengkaderan(pembinaan la konon)..ok..dgr citer smlm dorang da baik sket..so aku hrp dorang tunaikan janji tu laa..erm..19hb ni ade dinner..x puas ati lak laki ngan pompuan asing2...bukan ape..mksud aku..lau ye nk asing bia ah tmpt un same standard...ni laki kt hotel..kitorang kat dewan er..heish..tema arabic night...i will be the princess of the night...tengok ah nnt(mungkin dalam mimpi aku..xmalam ni..esok la aku mimpi...)n dpt tau gak yg ade bbrapa org yg aku respect b4 dis x telus..so hilang suda kepercayaan aku terhadap kalian..hahaha..

     x lame lagi nak raya haji..tadi dok sedap melayan lagu karma..teringat yang tahun lepas pon  aku x dapat raya kat umah sebab teman bebudak g kem mokhdar...haish...sumpah rindu dok bertiga je tyme tu..da rase cam anak sendiri dah..(walla2 la..sape nak aku,sila isi borang...)tapi mase tu..mama ngan abah still dtg...tp now??huaaaaaaaaaaa.......!!!n dengar citer harapan nak  balik bulan 1 ni da berkurang..terpakse tunggu lagi setengah tahun lepas tu...gila bhai...!!x penah2 aku buat..ok..aku xdelah rock sgt sampai setaun nak tunggu...baru 3 bulan ni un rasa mcm nak curik kapal terbang kat airport tu satu..ajak ah bberapa org member yg lain sape yg nak balek..nnt kitorang tuka2 la bwk kapal trbg tu..lame kot..3 jam lebih..hoho..(kalaulaaaa bole)

     pasal tortoise aku pulak..dorang sehat..tapi aku punya semakin ganas..aku dah x suka dia sebab dia macam jahat..aku bagi makan die x nak..konon memberontak ah sebab x dpt keluar..ujung minggu nnt aku bg la klua..bia la die..aku nak denda minggu ni x bole kelua..gile ke x dia nnt ek..ke aku yang gila sebab tengok dia x gila2..ok..ape aku cakap ni??x paham suda..

     orait2..sampai sini dulu kot..sori fans..lame x ngupdate..letih kome...heheh..jumpa lagi!

*tadi kite masak nasi lemak+sambal tumis udang+telur rebus..hah!amacam??masih ragu2 lagi ngan aku??

Sunday, October 23, 2011

HAPPY BIRTHDAY MAMA!!!

     Hai mama!! (sumpah baru taip hai ni je pun along dah sebak dah ni :'( ...)Along tak tahu nak start dari mana ni..jenuh nak fikirkan idea untuk buat mama rasa touching ni..ahaha  (cuba melawak padahal sudah meleleh)..banyak kali along taip ni..then padam..taip lagi..delete balik..ntah...susah sangat nak buat ayat..nak ciplak idea orang lain,,rasa macam x ikhlas dan x best..so lastly..along pilih blog ni sebagai your birthday present untuk tahun ni..harap suka dan terhibur..

    Mama..macam biasa tiap2 tahun along nak wish HAPPY BIRTHDAY yang ke-43!!!haha..saje bagi bold ngan warna merah tu..memang saje un sebab along tau mama susah terima hakikat dah tua kan..x kesahlaa budak2 tu cakap cekgu chantek ke hape ke..ahaha...well...rasa lega sebab dah x yah nak cabut uban yang semakin banyak...(sila suruh Fakhrul..)hm..along doakan sangat semoga mama dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki so that along boleh tumpang sekaki..hua3...haish..ape lagi haa??susah betol lah...malu nak cakap jiwang2 ngan mama ni..

    Mama...ok...selama ni along mengaku along saaaaangaaaaaaaaatttttttt ego nak mengaku yang I love my mum sooooooo33x much!!Mama..you are THE BEST mother that i ever had!!!!!Bila along dah besar ni..baru along tau yang kasih sayang mama tu same je ngan kitorang adek-bradek..dulu mungkin x matang dan selalu pertikaikan macam2 and banyak sakitkan hati mama..sorry for all my wrongdoings ma..Mintak maap sebab along mengaku along pun banyaakk buat  salah n ade jugak tipu2 sunat..hehe..ye ah..sape suruh garang sangat??!!

    Dear ibundaku yang garang...anakanda tahu yang ibunda sangat merindukan anakanda buat masa ini..anakanda dapat merasakan itu..mengaku sajalah ibunda...anakanda tau ibunda juga seorang yang agak keras untuk mengaku bahawa ibunda sayang akan anakanda..lalu anakanda telah mewarisi sifat ibunda ini...haha..ok..penat nak berbahasa istana..terima kasih atas segaaaaaaalaaaaaa pengorbanan yang telah dicurahkan kepada family kita..kalau xde mama..especially sebagai bendahara..memang kita tidak senang seperti hari ini..


    Orait..ini bab serius punya pulak..terima kasih atas segalanya!!x tau nak cakap macam mana punya segalanya tu..soooo many3...time kasaeh sebab manjekan kitorang bila da bosa ni..haha..halalkan semua...lagi sekali nak mintak maaf byk buat salah...banyak sangat kan mama..hm..now along dah 19 tahun...tahniah atas 20 tahun perkahwinan anda yea..saya berbangga ada parents seperti anda berdua..maaf telah buat anda kecewa sekali lagi masa asasi..malangnya anakandamu ini hanya sedar semasa semester 2..nak2 pulak x dapat upu..mungkin Allah dah booking tempat ni untuk along..rase useless jugak sebab x dapat bagi contoh kat adek2...x pelah..didiklah dorang macam mana mama ngan abah didik along ngan angah sampai jadi camni..kalau x garang dulu..x tegas..x mungkin anakmu ini sekarang sehingga di tahap ini..


    Lastly..nak mintak mama doakan along banyak99x untuk berjaya kat sini..sesungguhnya tiada doa yang lebih makbul selain doa mama..dalam menjadikan impian kalian menjadi kenyataan,,i need the kekuatan from the doa...so,,please jangan lupa tau2..along try buat yang terbaik kat sini..bila lagi dapat berjumpa ya??hampir 3 bulan tidak bertemu..harap dapat balik januari nnt so that korang x lah enjoy sangat along xde..haha..sila booking tiket untuk melawat saya di sini...selalu la usha2 web AirAsia.com..ahaha..along jelez tengok mak kawan datang sini semalam..uang belanja di sini kalo baik tolong bank in kan..imegresen mintak banyak!!geram..tapi nasib baik nak balik punya pasal..hoho


    Oklah..harap mama sedang berlinang air mata ketika membaca perenggan terakhir ini..Happy Birthday Mama!!!ni hadiah untuk tahun ni ok!!


              
                                Mak cantek..anak lagi cantek..hahaha


    

Sunday, October 16, 2011

BERITA GEMPAR!!!!!!

MAKASSAR,16 Okt 2011-Buat pertama kalinya sejak aku menjejakkan kaki ke bumi Makassar ini,akhirnya hujan telah turun dengan lebatnya kira-kira jam 12.45 tengah hari tadi..Semua penghuni RUSUNAWA kelihatan sungguh gumbira dan heksited kerana sejak dua bulan setengah yang lalu..tidak pernah sekali pun ada fenomena hujan lebat seperti ini..Kalau ada pun cuma gerimis yang sangaat halus..
 
    Justeru,diharap agar penghuni rusunawa tidak terlalu seronok hingga mengambil keputusan untuk mandi hujan beramai-ramai di bawah untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini seperti demam.Walau bagaimanapun,anda semua dinasihatkan untuk bersiap siaga membeli alat kelengkapan seperti payung dan baju hujan yang telah "diarahkan" untuk persediaan masing2 dalam perjalanan pergi dan pulang dari kuliah.

    Apa yang menambah lagi keterujaan kami di sini ialah..bau hujan yang ala-ala bau zink turut mengiringi hujan lebat di sini sehingga membuatkan tahap adrenalin dalam diri setiap pelajar di sini meningkat dengan mendadak..Tidak dilupakan juga hormon Melatonin dijangkakan akan meningkat!!Hati-hati bagi yang telah memasang niat unuk belajar..Dikhuatiri akan dapat menjejaskan rancangan anda...hahaha..

    Apapun,,hajat untuk melihat bumi makassar ini bermandi hujan telah tercapai.aTiada lagi kes kempunan hujan dilaporkan selepas ini.terima kasih.. -BERNAMA

Friday, October 14, 2011

burger

   "Minggu ni blok biomedic 2 bermula..penuh teruja..sampai pening kepala..sebab nak kena ingat banyak benda..tapi x apa...masa masih ada...jangan buat benda sia2..nanti kecewa...fullstop!!"


hah!!amacam pantun kat atas??semart x??tetiba je idea mengalir deras tanpa henti bak bertong2 coklat mencurah ke ladang gandum maka jadilah cococrunch...(x sabar nak tunggu cococrunch tiba dari malaysia..woohoo..)

ok..aku sekarang tgh blaja histology...yang melibatkan sistem2 dalam badan..so far so good..azam baru dowh..dulu x paham hape..tapi klu responsi praktikum uh mls sket nak bace..nak kene translate sendiri bagai..memg lah x an..minggu ni azam nak buat nota chantek2..heheh..tengoklah macam mana..kalau dah namenye azam faten izzati..ahaha..

ni2..minggu ni macam2 la jadi..nyah takut nak cerita..karang ramai je penstalker ni..karang nyah jugak yang kena haa..tapi aku sukahati sebab mungkin Allah nak tunjukkan sesuatu kepada mereka..dan bukak mata mereka...sori la..aku sebenarnya x suka dipaksa buat benda2 macam tu..Ya Allah..tuhan je yang tau...harap lepas ni dorang dapat amek iktibar..n bg pemimpin..sila jalankan tanggungjawab anda..aku x paham kenapa dorang cam xde kuasa??adoiyai..adat d negara orang...innallaha ma'as sobirin kan..(sape yang x paham cerita di perenggan ini sila abaikan..terima kasih)

orait..tuka topik...pasal keluarga di rumah..lately perasaan nak balik membuak-buak..ditambah tekanan yang semakin memberat..mahu saja rasanya lari camtu je.. (seandainya aku ade helikopter dengan seorang pilot yang kacak..haha)..hm..dengar cerita mimpi kawan2 dapat balik bulan 1 ni..diharapkan dapat jadi kenyataan..rindu banget sih...

oklah..kite nk semayang dah laa..pastu nak pegi makan burger kat BTP...budak indonesia yang pena blaja kat UKM yang bukak gerai..dorang kate sedap..so nak cubalah!!heheh..plus lama dah x makan bege...

      

                                 LAPAR TAK???

Sunday, October 9, 2011

speechless

     Malas nak cakap banyak..malas nak cerita..hari ini penuh dengan sejuta cerita..yang aku mahu Ya Allah..Kau kuatkanlah semangat angkatan kami pada tahun ini...Kau lancarkanlah perjalanan kami..tingkatkanlah kesabaran kami..lindungilah kami..tanpa kawan-kawan,,aku rasa aku x kuat walaupun tampak gagah..cuma dua bulan..they gave us a very good and high expectation..so prove to them that we can do it kawan2..keep approaching each other so that no one will be down..kalau menyakitkan hati dan telinga..pekakkan telinga..pekakkan hati..try to adapt with this situation..INGAT ALLAH..cuma Dia yang bisa membantu dan menguatkan kita...

For kawan2 and senior Malaysia yang bakal menyertai kami..

                     

kite lepak2 je naa.... hahahahahahahahahahahaha!!!!! (mau hilangkan sedikit tekanan dan penat..)

Saturday, October 8, 2011

PUAS!!

   sangat puas tadi dapat berskype dengan keluarga terchenta..hilang semua masalah aku..rasa ringan...serius best...seronot..aku x tau macam mana nak gambarkan..haha...kalau korang jauh dari keluarga..then baru dapat rasa nikmatnya...

   hari ini merupakan hari kemerdekaan bagi student FK UNHAS...semua remedial beb...haha..cam hape je..tp situasi menjawab soalan hari ini dengan rabu lepas sangat berbeza..nampak sangat rupa studi dengan x study...ngeng betol...lain kali nak tunggu remed je lah..best!!haha...tapi kalau x dapat A...kene repeat sampai dapat A..huaaa...aku harap x salah banyak tadi..haish...5 je bole salah..tadi anatomy je da 8 aku x sure...haih...apa2 pun..aku dah serahkan kepada yang Kuasa...insyaallah kan...

   next week masuk blok biomedik 2..4sure will become more tougher...huaaa...semangat faten..semangat...lama lagi kat sini...jangan down sekarang..hm..ahad ni dah start pengkaderan..aku malas nak cerita pasal kejadian tadi sore...(petang)..apa yang aku dapat simpulkan..dorang dah start buat taik...sangat taik!!!!!aku bengang gilaa...kesian budak tu kene belasah ramai2..nampak sangat nak lepas tension..aku yang dengar bunyi tumbukan @ tendangan pon dah mengucap banyak2 dah wei..Tuhan je yang tau...aku malu sebab x berani nak bersuara..biarkan benda yang salah..kire berdosa kan??Ya Allah..aku x punya kekuatan...aku tau tindakan aku ini hanya selemah2 iman..ampunkan aku..aku berdoa agar mereka diberikan hidayah..

   aku x tau lepas ni ape akan jadi dalam idop kitorang..dengan biomedik 2 yang lagi berganda susah dr first block...ntah apa kerja gila yang dorang suro kitorang buat lagi...pekikan,herdikan,sindiran,hinaan...pasti akan menyebabkan taik telinga cair weh...Ya Allah..keep us strong...!!!x sedar la pulak kan dorang tu cam sama umur ngan kitorang..nak belagak gila nak mati..aku x nampak apa rasional dorang bertindak agak cam kurang ajar...nabi un tegur berhikmah..at least tegur dulu ngan mulut..or tanya kenapa dia bertindak macam tu..mungkin x sengaja..ni tak..terus melulu blasah budak tu..macam mana nak ubah mind set dorang haa??

   ahh..malas nak pikir pasal dorang..nak cerita..tadi pegi makan kat mahadir..roti telur ngan roti canai plus teh ais...sedapgila...then shopping sket kat carrefour...n nak bagitau yang I baru beli tortoise tau!!saja nak buat hobi baru..at least ade la benda untuk aku manjakan..pakwe xde,,,,nak tunggu orang tu realize aku memang x mungkin kot..ntah..haha...I named it Botet Jr..pgggil botet je..Afiqah pun beli jugak..sepasang la kirenye ni...tapi aku x kenal mane jantan betina..pegang un still geli2..hua2..tapi yang aku punye suka memanjat..yang afiqah punya suka berenang..hm...seronok tengok dorang...cam xde masalah..x yah pegi pengkaderan..koman2 un..kene pengkaderan ngan aku je suro berenang dalam besen..hahaha...

   oklah..nantok la..line lambat lah nak upload gambar tortoise i...nnt lain kali i kasi tengok eh..dadaa..

*rasa tenang dan bahagia untuk tidur...lepas rindu dekat rumah..wee~

                        
                        camnie lah lebih kurang rupa Botet Jr tu..hahaha

Sunday, October 2, 2011

merepek sorang2

       fuh2...peluh2 aku..panas sangat kot entry kat bawah ni gamaknye..haha..lek ah sume..buat para pembaca..sememangnya itu memang luahan hati saya kerana setelah sekian lama melihat fenomena orang bercinta sana sini..tipulah kalau aku kata aku x terusik kadang2 an..itu normal ok..x payah nak tambah2 cerita agar menjadi lebih hangat..haha...bebudak kat rusun yang da bace mula membuat spekulasi yang bukan2..serius...tekaan anda semua tidak tepat sama sekali..hua3..bia aku sorang je yang tau..

    aku nak cerita pasal schedule aku minggu depan...ujian praktikum n teori...merangkumi blok biomedic 1..ade 4 subjek ah..(histology,anatomy,physiology,biochemistry)..aku sebenarnye rasa cuak gila nak mati..memang gila betol aku..still bawak lagi perangai lama studi last mnt..dulu da janji x nak buat dah!!mak babap kang nanti..amboi3(versi Azwan Ali)..biase tu yea...mama cakap ape??blaja betul2 kan...huaaaaaaaaaaaa....rase bersalah gila kot!!

    aku x ley elak ah..assignment x payah cakap lah..belambak..nak2 pulak minggu ni jugak ade Makassar Game..td da kene main volleyball..(xpena2 aku..sumpah terok..haha)..besok futsal pulak..(heksited dowh)ade asistensi lagi..lepas ni dah start pra-pengkaderan(orientasi gila)..kalau bole sume nak buat time ni jugak la kan..aku memang suke bende2 camni...=,="...letih laa..n mulai sekarang aku kena belajar mengurangkan masa tidur aku...eye bag x payah cerita lah kan...tebal gila..kalah panda kat zoo negara tu..silap2 karang kalo da gile..bole join panda tu sekali buat show...

   ape2 pun..aku buat semua ni demi parents aku..n of course dgn izin Allah...dorang beriye2 sangat kan..sedangkan angah pon boleh korbankan minat die..xpe ah ngah..kite try our best ok,,dorg da byk gile berkorban untuk kita...duit yang dorang da laburkan untuk aku (elaun x masok2 lg ni) tu ah yang menguatkan aku untuk still di sini..setakat ni boleh adapt lagi..cume rase mcm tah hape2 pegi kelas,,then blaja guna bahasa indonesia..mesti la aku bosan sebab lame2 malas nak pahamkan..toleh belakang semua buat kerja sendiri..sekarang dah banyak tangguh blaja..rasekan botet..lain kali buat la lagi..

   hmm...ape aku meraban malam2 ni..oklah..aku nak tido sebenarnye..xde diari..aku cerita kat sini..haha..doakan aku lulus sume prekse ok..lau kene remed un x kesah laa..jnji lps 5 tahun..aku blah...haha..

(aku rindu budak2 kat rumah tuu...tunggu along balik yea budak2)

Wednesday, September 28, 2011

When Will u Notice Me?

What do I have to do to get you to notice me?
Change myself, the way I walk.
My clothes, the way I talk.
We've known each other for some time now 
yet I'm still invisible to you. 
My feelings run deep and how
I wish you only knew.
I see your face every time I close my eyes
To me you just seem so different from the other guys.
To you I'm just a friend
Nothing more, nothing less
I settle for friendship in the end
Because I don't want to make a mess.
Instead I'll keep my secret to myself 
And take my pride back off the shelf.
Until one day you finally see 
That you and I were meant to be.
I'll wait for now but not too long
Because sooner or later I'll be gone.
So when will you notice me?


I wrote this for this guy I really like but I was too chicken to show him. It has been a year since I wrote it, I am 19 now and we are still a friends. Hopefully I can give this to him before it's too late. This basically shows how every girl feels about a guy when she first has a crush on him. She not only questions her love for him but also how he feels about her. :D



p/s :mood jiwang sebentar..

Friday, September 23, 2011

Happy birthday dear!!

    aku tau ko maybe x kan bace bende ni hari ini...n aku pon xtau aku kat ranking ke berape mase wish kau pagi2 buta td..haha..hope dlm top 3 pon jadik la kan..iman..HAPPY BIRTHDAY  sayang..haha..taun ni dah x dapat nak basahkan kau lagi..letopkan belon happy bezday cam dulu tu..(mungkin sekarang dah kecut gila kan or da lame jadi bangkai..ahaha)..sweet-19..pegi penang mungkin hadiah yang paling best dlm idop kau kan..nak2 lagi mmg teros jadik birthday present la..

   congrates atas berkat kesabaran kau.. x kesah la kos ape pon..Allah da tetapkan rezeki masing2 kan..gudluck!!haha..harap2 nanti ko jangan lah lupa aku..ade member baru an..kalau ko lupa aku..siap lah..aku jatuhkan talak tiga nanti..tapi2 kan..kalau nak tukar status kite kat fb tu..boleh je..inform aku eh..aku stakat ni x terfikir lagi nak tukar..haha

    thanks for all the moments...since form 5 especially..ko baaanyaaakkk tolong aku..series..ko x kesah tyme aku senang ke susa.yes..i admit it..(ikhlas dari hati)susa nk cari kwn cmni..tp betol man..sronok..pape hal un bole masok punya an..just terkilan x dpt g umah kau lg n x dpt bwk ko dtg umah aku..nnt kalau aku balik..ak akan usahakan lah..lame x jumpa ouh..

   nanti kalau rindu2 nak sekaip(skype) boleh jea..hang jgn nakai2 naa kat sana..hg bwk balik marka penang nanti siap hang..mitak restu aku dulu tau..haha..calling2 pon da x boleh sangat dah..tapi kalau byk duit nanti aku tepon la..xde hal punya..pape mesej je aku eh..harga sama je..heheh..

   Lastly..aku nak wish lg sekali hepi bzday..May Allah bless u..May ur wish come true..jangan nakal2..jangan nangis2 eh..harap kau da semakin gagah sekarang..blaja elok2..ingat parents kita..ingat Allah..jage diri baik2 kat sane..tolong makan banyak2!!penang tu syurga makanan Malaysia..haha..da gemuk bagitau aku..ok iman!!bye2..

                  
                                      ni hadiah untuk tahun ni..

                    
                                              auuww!!ahaha...

p/s : Teringin nak rasa kek lapis kau.. :D

Tuesday, September 20, 2011

Rindu!

   Entah kenapa hari ni aku tetiba je rajin mengSTALK profile member2 lame...mungkin rindu...nak tau perkembangan diri masing2..walaupun dulu kat sekolah x lah rapat mana..even yag rapat gila sekali pun..now sangat jarang contact dah..maybe masing2 dalam life yang sebenar kan..new friends yang jauh lebih memahami..dulu kat sekolah kawan limited..nak x nak,,dorang jugaklah tempat kite mengadu..same goes to me...but kadang2 sedih la bile persahabatan tu berakhir macam tu je..salah satu pihak perlu mengalah untuk menegur member masing2 so dat x janggal kalau berjumpa nnt..


   Sumpah..aku rindu wei..x kire kwn dr tdika sampai la asasi dulu..seronok bila tengok masing2 dah berjaya...dulu cam nakal..main2..sekarang siap da fly lg..hebak laa..n aku..betul..aku hanyalah jaguh kampungan...yang dulunya low profile..cikgu2 x pandang pun mereka..kenal pon x..jauh lebih hebat..rezeki Allah kan..nobody knows..so,,jgn ingat kita akan sentiasa di atas...apa2 pun boleh berlaku..sentiasa fikir ada orang lagi hebat daripada kita supaya perasaan takbur dan bongkak itu tidak timbul..nanti kita jugak yang lalai dengan kemegahan tu..lastly...jatuh..then..semua akan mentertawakan kita balik kan..


   hm..sambung cite pasal member2 lama..ada yang aku tengok makin bagus n baik..ada yang sebaliknya..aku bukan sesiapa untuk judge mereka..just pandangan sendiri je..ak doakan apa2 pun yang kita buat kat dunia ni,,jangan sampai kita lupa DIA..kalau ingat DIA,insyaAllah kita masih atas landasan yang benar..aku mengaku..sejak keluar maahad ni..aku agak kurang mempraktikan apa yan g aku dapat kat sana dulu untuk orang lain..aku cuba..slow2..sebab kadang2 aku lupa siapa diri aku..Ya Allah..ampunkan aku..lindungilah dan pimpinlah aku menemui redha-Mu..memang dulu..aku memberontak nak masuk sana..saangat mengambil masa untuk rasa seronok kat sana..tapi betul firman Allah :-

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” surah al-baqarah ayat 216
    Kalau x..maybe aku tak jadi apa yang aku jadi sekarang...so..bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang..kerana Allah tahu apa yang terbaik untuk kita..to member2 lama..aku harap kita dapat gather balik..even aku mengaku x semua aku rapat..ak low profile ok..hahah..n x ramai pon yang kenal aku..(rasenye)..goodluck in your life..pada sahabat sekelas,sekatil,sebilik air,sebilik dan sedorm dan se2 yang same waktu dengannya..sila jangan lupa memori2 bersama..terutamanya kalau babak yang ada aku..nescaya nanti bila korang teringat,,xde la lupa aku..hua2..rajin2 lah tego saya ok..    


     Rasanya ini sahaja untuk hari ini...bye2..till then,,, (tiru lyna..jgn marah!!kekek)

Saturday, September 17, 2011

pagi semua

Alhamdulilllah..di pagi yang mulia ni..hari ni sabtu..jam 6.45 aku start menulis..x senonoh kan..kalau weekdays,,lepas subuh sanggup tido balik even berbaki 15 minit lagi b4 mandi..biasalah..so aku x terfikir nak buat entry khas hari ni..just nak bgtau semalam aku dah abes blok utk anatomy for biomedic 1..next week start physio pulak..hm..cepatkan??just frust sket ngan soalan responsi umum semalam..punya lah yakin akan kluar gambar2,,skali soalan subjektif yang klua..10 soalan je lak uh..rase ralat la jugak sebab benda yang ditanye patutnya boleh jawab tapi pk bende complicated sungguh..xpelah..da lepas..insyaallah lepas..

korang tengah buat ape ni??ape kabar malaysia ek gamaknye??hm..kapan bisa pulang ni..doakan xde kena  repeat paper ea bulan 1 nnt..n dont amek cuti kitorang please unhas!!aku merayu sgt ni..ok..suda2,,x ley mengharap sangat ni..nanti kuciwa payah..

just nak cerita pasal hidop setakat ni so far..da banyak kawan indonesian now..n da bole ngobrol2 ngan da people here..x kesah tua muda..kalau kita baik ngan dorang,,maka dorang akan berganda baik ngan kita..tp apa2 pun,,jgn terlalu baik lah kan..seronok cakap indon wei..haha..just x suke dgn beberapa situasi dalam kelas..terutamanya cowok2 nya..maybe sebab dorang mengalami kejutan apabila masuk ke univ. dari zaman persekolahan...BAPAKBISINGGILA..series cam budak2 skola rendah..tapi pandai wei..adoiyai..kalau nak tido pon memang x best lah..tapi ni kan negara mereka..aku pon kena terima..masuk kandang kambing mengembek,,masuk kandang c509,,berdengkur...hua2..

pegi kelas..ari2 bawak bekal..x bole bela nye..menu yang majoriti aku bawak is nasi goreng..malas ah nak masak weh..abes kelas,pengkaderan nak dekat kol 7 kadang2..assignment will be hari2 ade..or sbb esoknye ade quiz,praktikum,hmm..so..pada my future husband..jangan makan nasi goreng..so dat nnt xdela rase jemu bila hari2 aku buat nasgor je..haha..

oklah...perut dak keriuk2...nak sarapan jap..to adik..HAPPY BELATED BIRTHDAY..dengar cerita angah nak belanja main bowling ea..enjoy your first game ok.. (x berapa nak ikhlas ni.. *_________*)

                
                    *rindu nak sayang pipi dia...balik mesti x dapat dah.. :'(

Wednesday, September 14, 2011

Padan Muka kau!!

   Hari ini adalah hari yang sangat menggembirakan bagi semua mahasiswa kedokteran angkatan 2011..seriously syok gila babeng...Pada tanggal 13 september 2011,jam 5 lebih petang..BEM (Badan Eksekutif Mahasiswa) telah berjaya diranapkan rancangannya untuk mendera kami untuk pumping @ push up..oh..terbaik lah dekan yang hensem lagi cool..Prof Dr, Irawan Yusuf...seandainya prof tahu bahawa inilah kegiatan pengkaderan yang sebenarnya..

   maybe ade certain yang x paham ape yang aku cuba sampaikan ni kan..meh aku buat kronologi or plot cerita ni..

Plot Permulaan
macam biase..semua bebudak baru tahun 2011 seramai 300++ orang dikehendaki berkumpul kat taman fakulti..dengan bernametag warne hijau taik kuda (sekarang aku da tau da macam mane rupa dia..haha)..x boley bla lekat gambar pasport 3 keping skali..pekejadahnye ntah..so sume un beratur ah sambil bawak buku sahabat masing2..(buku senarai biodata teman2 kitorang)..

Plot Pertengahan
kami dikehendaki menundukkan muka sambil mendengar teriakan senior2 bem tu..haih..lantak korang lah kan..ak bukan paham sangat pon..kitorang kene marah sebab sume buat bodo ngan arahan dia suro completekan buku sahabat tu..hei2..nak kate bodoh x gak..amek medik tu..ah..dulik ah kan..then kitorang kene kire diri masing2 dalam barisan yang lurus..x kuat je,ulang balik sambil angkat buku sahabat tu..selagi belum kira diri sendiri ko peganglah sampai lenguh..

Plot Klimaks
Jeng3..cakap jela korang sebenarnye tunggu yang ni je kan..ahaha..lepas da kene marah2 tu kan..kitorang semua kene la menonggekkan punggung masing2 sebab nak buat push up..malu lah..budak lelaki gelak2 suda,,kitorang buat je lah an..mati kalo x ikot karang..tp dalam hati menyumpah2 gak la..TIBA2..datanglah PAK DEKAN yang tersayang bersama geng2 nya menyerang BEM...kitorang yang sudah bersedia dengan posisi masing2 kaget...

  "SAYA TIDAK MAHU ANAK2 INI DIPERLAKUKAN SEPERTI INI..CEPAT PULANG...PULAAAAAAAANNNNGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

teriakan Pak Dekan itu ibarat satu nikmat yang SAAANNNGGGGGGGAAAAAAATTTTTT berharga buat kami..kata2 keramat itulah yang telah menyelamatkan kami daripada melakukan perkara2 yang lebih x masuk akal nanti...semua seronokgilanakmati wei...kitorang semua berpusu-pusu la nak blah cari beg masing2...dah la BEM yang s*** tu suro budak2 laki alihkan beg kitorang..ske hati mak bapak dia je kan..aku un glabah gak cari buku Sobotta aku yang bernilai jutaan rupiah tu..sambil2 cari beg,,sempat menjeling tengok dorang kena marah..fuhh!!!!mule2 cam singa,,last2 jadi cam padi gemuk berisi je...tunduk jee..alahai..kalah gadis Melayu wei..

Plot Pengakhiran
kami semua pulang dengan perasaan yang sangat girang gumbila riang ria raya bersama nestle cornflakes madu...hahahahaha...sempat gak bergosip menjoyah bagai time balik tadi..mengulas kembali detik2 kemerdekaan tadi...

so..ni ah serba sedikit cerita aku hari ini..papepun..kitorang still belum selamat lg 100%..takut dorang ade plan lain pulak..n akan kene lebih teruk lagi..or the most yang aku takut is kene repeat lagi tahun depan..huaaaa!!!tolonglah ubah sistem please...x perlu la bende2 bodoh camni just untuk jadi keluarga mahasiswa (KEMA)..bende ni kire cam barula ko jadi budak medik secare rasmi..deyh2..asal dapat surat tawaran n lulus masuk ujian ke sini sudahlah dowh...please jugak bukak akal korang luas2 ok BEM..ingat agama kita x da suruh menyukarkan urusan orang lain..Semoga mereka mendapat hidayah dan kami xnak kena dera lagi..huaaa

                                                   cartoon man doing push-ups.

                                                            PENAT KITE TAU!!HAHA

Saturday, September 10, 2011

ceritera cinta

baru dapat peluang nak menulis..gile lah..kadang2 rase cam nak delete je blog ni..just sayang la da banyak tulis kan,,tetiba tinggalkan camtu je..demi peminat2,,aku usahakan jugak...seriously..aku sangat penat oh kat sini..now dah rasa hidop jadi budak perubatan..sumpah lain gila..aku dah x boleh nak buat kerja last minutes macam selalu tu..hari2 ada kuiz..ade assignment..ujian..fuhh..gila..kadang2 rasa down gila n menyesal..but Allah dah bagi peluang kan??ingat senang ke??ramai lagi yang layak berebut-rebut nak benda ni..Faten..sila baiki diri anda..Allah dah kurniakan akal fikiran dan tubuh badan yang sempurna,,tolonglah guna sebaik-baiknya..i need someone yang boleh sembang2 ngan aku..nak tenangkan fikiran n nak motivasi...aku rasa cam aku x boleh bawak benda ni..aku bukan jenis kaki buku..haih..

   sekarang aku dalam minggu anatomi..playing with the cadaver...menghapal segala bhgn n every single urat saraf,pembuluh2 darah,otot2,tulang2 dsb..n the most yang membuatkan aku rasa macam bodoh gila is guna bahasa Latin..dulu mase kat sekolah guna english..now term2 tu totally Latin..aku tengok senior2 tu BAPAKLAJUGILADANMACAMPROGILA masa terangkan pasal segale bende alah tu..tadi ade responsi praktikum..dorang cucuk kat mayat n manaikin(aku x reti eja la.tapi yang cm model2 kat lab bio cam kat sekolah tu la)..hambik kau..bagi 15 saat-20 saat je camtu..cucuk pulak kat mayat yang sume kaler coklat (dah tersalut formalin..busuk n pedih mate)..hmm..memang "SENANGGILA" aku jawab sampai banyak kosong..gila nak suruh aku teka saraf2 n muscle2 mayat tu..dah la xde masa nak study..assignment tadi free2 kene reject satu kelas..penat2 berhempas pulas...tp nak buat mcm mana..bak kata senior..expect the unexpected..ok..aku terima..

   minggu lepas..aku ada ikot senior yang dah praktikal pegi rumah sakit..dia sekarang kat bahagian obgyn (bhgn sakit puan)..seronokgila sebab dapat tengok live orang beranak n jahit balik..aku juga berkesempatan membantu memasang alat salur kencing kat pesakit tumor kat ovari..(kena tahan dengan baunya..bayangkan 3 minggu punye stok)..hm..kena belajar dari sekarang untuk jadi doktor yang baik..kesian tengok dia sakit..sabar ya bu!!semoga sembuh..then akak tu suro aku cabut salur kencing patient yang da nk kua wad..series aku takut gila..kat wad bersalin lak..kat sini xde la nak ade labour room bagai..branak je dlm wad dan2 tu jugak..dah la alat2 dorang x sediakan siap2 dlm wad tu..main tibai je..bile budak dah kua baru bising2 gila nak cari barang..memang terbaik la aku yang x tau apa2 die suruh amek mcm2..suruh sukat ubat..ngeng betol..dah la GARANGGILANAKMAMPOS..mujur ade senior..heheh..tq kak!!mcm2 lagi aku buat,,tp pgjrn yang aku dpt..xyah la beranak..sakit kot jahit..kesian dia..laki die punya la panik..kesian..aku mintak dia belikan teh,amek kain batik..waa..terharu sebab dia berusaha mencari secepatnya demi isteri tercinta..aku harap laki aku pon camtu nnt..sila janji ngan saya akan berkorban untuk saya lebih dari itu untuk mendapatkan anak..hahaha..(sengal sket sebab blaja anatomi)

    ape lagi nak cerita ni..hah..pasal PENGKADERAN.. 4 ur information..kat sini..ada orientasi under senior2..n orientasi ni menyumbang mata kuliah sebanyak 2 kredit..kalau gagal,,x dapat la nak sambung praktikal..shit  weh..benda ni sangat gila n bodoh..tempoh paling azab ialah 3 bulan...dah seminggu ni..memang best lah dorang pekik2 kat telinga..tapi aku berbangga jadi warganegara Malaysia sebab x faham sangat apa dia membebel kat depan uh..antara contoh2 benda yang agak xde logika ialah..

 1.baca novel Rekaya Sosial karya Jalaluddin Ahmad
 2.novel di bawah bendera revolusi karya Soekarno
 3.tengok cerita Team Medical Dragon yg ada 3 siri x silap
 4.Cerita Patch Adam (best gila..haha)
 5.wajib pakai nametag yang ada 3 gambar pasport,nama n no. matrik pakai huruf2 surat khabar..no    handwriting...then pakai lg nametag wane hijau yg agk besar ngan tali kuning..
 6.buat buku sahabat yg mengandungi nama,alamat,asal sekolah,hobi,bezday,gambar berwarna n signature..bayangkan lebih kurang 400 orang..isnin ni kena anta dah
7.tadi kena denda push up ramai2..dorang gelak2 bagai..n byk lagi laa..

penat nak cerita la..but apa2 pun aku harap batch kitorang taun ni kuat n unite n akan lulus..batch senior kitorang tahun 09 ngn 10 x pass..dorang kena repeat..kesian kan..dah nak abes lak tu..pnjg citela..pendek cite,,ni je la dulu..blom start lagi yang betol2 punye..nnt kalau ade cerita best aku cerita lagi..

  penat laa..esok ade pengkaderan lagi..sesungguhnya KESABARAN SANGAT PENTING di sini..wasallam..

                 

Wednesday, August 31, 2011

salam merdeka raya!!

    ya!hari ni..tanggal 31 Ogos 2011,,merdekalah aku sebagai seorang umat islam yang sudah berpuasa selama sebulan (ops..x cukup pong..haha) n sebagai salah seorang warganegara Malaysia yang berhijrah ke Indonesia..setelah pelbagai onak duri diredah..kontroversi kot bila raya hari rabu ni..macam2 pandangan kat sini..last2 kitorang puasa je la semalam..even pada mulanya (masa dapat tau selase x raye lagi,,aku dan rakan2 yang lain agak memberontak)....ye ah..ade yang ikot puak Muhammadiyah,,,dah raye semalam..kitorang ni ikot pemerintah kat jakarta sana..ramai gak member2 indonesian dah raye semalam..haish..malas lah pk..janji hari ni aku dah raye..hooooraaayyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   pagi td pukol 6.30 da stat mandi sunat aidilfitri..(eksited wei)..then siap2 nak g solat raye kat aula..(dewan perkumpulan anak2 malaysia)..semayang ramai2 senior n junior..dapat rase aura keMALAYSIAan lah jugak..khutbahnya yang agak menaikkan semangat..pas uh tibalah saat2 yang dinanti2 kan oleh semua orang..MAKAN time..kitorang masak reramai malam tadi sambil main bunga api n mercun..kalah budak2 yang main kat kampung wei..saba jelah..tp aku x turun pun..just tengok dari atas..heheh..

   Menu hari ini ialah...Lemang,Ketupat,nasi impit,rendang ayam,kuah kacang,ayam masak merah,sayur lodeh,kuih2 raya,kek,dan minuman berperisa..xde ribena2 ok..haha..suasana meriah jugak lah!!gather ramai2 kan..seronok lah...makan un aku tibai macam2 la..lepas geram semalam x dpt raye kan..hmm...sume cantik2 n hensem2 lah hari ni..rambang mate..hua2...dah makan2 uh,,cam bese ah..sume melaram nk bergambar...lagi2 perempuan lah..biasa la tu nyah...tapi sebelum turun semayang td,,sempat makan pulut kuning with serunding..(roomate@kazen i yang buat..haha)..

   buat keluarga terchenta di kampung...selamat hari raya..along nak mintak maaf seandainya ada mengguris hati kalian,terkasar bahasa,terlanjur bicara..harap dimaafi ya..maklumlah..tahun ni x dapat nak lead adek2 mintak maap ngan abah ngan mama..haha..doakan saya di sini ya..wajib!!jangan sekali pun terlupa.

     .n for all Malaysian!!happy merdekaraya okay guys!!raya2 jugak...kalau x merdeka,,x beraya jugak kita kan...aku geram tadi ade terbaca kat wall someone..dia xtau taun ni merdeka yang ke berapa..sumpah bengang..wei..kalau pandai belaja je tapi x ingat pasal negara sendiri pon baek x payah..concern la skit at least...nyanyi la jap lagu Tanggal 31 tu kejap 2-3 minit..dah tau tahun,,tolak ngan tahun 2011...dapatlah 54!!tu pon nak aja ke??x silap amek kos a*t**r*..(ops..sape terase maaf..aku bengang oh ngan kau..)ok lah..x mau gado2...selamat hari raya..maaf zahir dan batin...Happy Merdeka Day!!

        
                 
 

Monday, August 29, 2011

sedih

   waktu ini..lagu raya sedang dimainkan...sumpah..aku sangat sebak...sepanjang 19 tahun aku hidup,,x pernah missed malik kampung..n now..aku sumpah x boleh terima wei..jujurnya la..aku rasa nak memberontak je oh..nak je pegi airport amek tiket sekarang..haha..sengal betol..i need to wait for another year..ko ingat kejap??12 bulan lagi tw x??12x30 hari =360 hari lagi...kena pangkah kalendar hari2 la kalau macam ni..haih..aku harap urusan imigresen tahun ni akan smooth je..tolonglah jangan sangkut2..hazmi n the geng,,aku harap korang tolong buat yang the best okay!!

   main lagu raye sume yang sedih2..x ley nak cakap apa la kan...sebenarnya yang aku nak sangat tu duit raya!!haha..ngeng kan??kat kg un,,aku ni pemalu..orang tanye baru aku jawab...takes time untuk bersembang..dah dari kecik macam tu..agak macam sombong la...tp series bukan..dorang un da paham perangai aku..xpela..at least aku xde un bukan terase sangat un..kalau angah yang xde...yes!!maybe dorang akan rase sebab dia tu peramah siket..ngan uncle teksi un dia bole bwk sembang pasal politik..hmm..lagi2 dia kan lelaki..tunggu la 2013 nnt angah..rasa la ape yang along rasa..haha...

   aku rindu ngan adek2 aku!!sumpah..aku tengok gambar dorang hari2 kot..nasib ada dalam fon ni..(air mate sedang bergenang ni....betul x tipu)..aku tau...kalau aku balik nanti...memang x kan dapat lagi nak sayang n cubit pipi adik...abang un da skolah menengah...adik pon mesti da segan ngan aku..huuaaa...adikla satu2 nya budak kecik yang aku ada...nnt kalau aku balik pon...mesti dia da reti basuh berak sendiri..mandi sendiri...muka dorang pon maybe ade perbezaan dari gambar dalam fon ni...huaaaaaaaaaaaaa sebak!!!

    ya Allah..tabahkan aku!!aku kuat kan..aku tau..lepas je raya ni..start la hidup aku yang sebenar...macam2 boleh jadi in 1 year ni...apa2 pun..aku mengharapkan yang terbaik dari Allah...oklah..kalau ada family yang terbaca this post...kirim salam...duit raya along still nak!!bank in okay...korang mesti lupa along kan..xpelah..berkorban dulu...hm..xdapat nak teruskan..sampai sini je tau...

p/s : insyaallah esok raye...tapi xde perasaan.. :'(

Saturday, August 27, 2011

hai!

    ish3....kesian nye blog ni...berhabuk gila!!penat aku tenyeh dengan bulu ayam ni...sampai seme2 tau!!haha...ok..aku heksited sekarang da stat libur!!eventhough just seminggu...

   aku x tau nak update ape la wei...just nak randomly upload gambar je kot..ntah kat mane2 je aku snap..haha..stat isnin yang lepas,,,aku dah start busy gegila...kuliah da start..u know what???hari2 ade kuliah+praktikum+responsi (kuiz)..dah la balaja 10 system skali gus seminggu..ok..aku nak meluahkan ketidakpuashatian aku ni...korang tau..the quiz n praktikum tu...guna bahasa indonesia!!paham tak??aku ulang...bahasa indonesia...haa...first day x yah cakap lah kan..sume pakat pandang-memandang antara satu sama lain..yang lelaki x payah cakap lah...tida yang sampai berdengkur punya pon ada...sumpah aku rase seminggu ni dapat 20-30% je...yang lecturernye pulak..still campur2 guna bhs. Ina...hm..aku pasrah la wei...da duduk kat negara orang..tanggung sendiri la..

   tau x..semua orang kena jadi translator sendiri..manual lab also in indonesia...paham x perasaan kami??selama 5 tahun blaja dalam english..tetiba je..so kuiz pon sume bahasa indonesia..stakat ni dah 3-4 kuiz da la aku buat...campur2 10 system tu...minggu ni blaja histology je dulu...n semalam...ade Responsi Teori yang menggabungkan sepuluh2 topik tu..ade 15 soalan..semua essay....(dapat bayangkan x??)..tapi ni bahasa inggeris...masalahnye pulak..dah setiap ari baca yang indonesia punya..tetiba khamis malam tu nak pulun bace balik semua system in english...memang innalillah la kan..haha..semalam banyak jugak aku tinggal..da memang x tersentuh dek mata pon..lagi2 mana sempat ouh...xpe..cuti ni aku nak pahamkan balik..isnin (5 september) akan ada ujian teori...100 soalan objektif...50 slides...kena label bahagian sel,,teka tu sel apa,,,ciri2 sel tu...what the...sekarang aku mengerti kenapa dokter itu gila...haha

    oklah...banyak nak cerita sebenarnya..tp x payah la...just enjoy the gambar la erk...haha

             
       ni antara dobi termurah kat sini..aku salah seorang regular customer okay..haha
           
                      
                                        dalam pete2..mak aii..gemok dah !!

                            
                                                  driver pete2...

                            
                                       pintu pete2 xde tutup2..masok je

                    
                                  xtau nak buat caption ape..haha

                   
hah..ni juadah berbuka ari tu,..pucuk paku masak lemak cili api rumate masak..cekodok itam aku buat..haha

                   
          dalam kereta yusuf...kawan klas international kitorang...kaya + ensem wei..haha

                   
                           baru 18 dah ada honda...bwk krete g kls ari2..

                  
                            kat rumah fajrullah..ada majlis berbuka puasa..

                     
                                                       member2

                     
                           

                     
gambar family fajri...parents dosen..(pensyarah)..adek bradek amek medik..rumah sgt besar...

                   
manisan before bukak puasa...ko tau??inti kuih gulung tu inti kelapa durian...sedap bangat!!!

ni ah antara gambar yang ada dalam simpanan aku..nampak macam seronok kan..i hope kitorang akan dapat sama2 survive kat sini...amiiinnn...

Saturday, August 20, 2011

RUSUNAWA UNHAS

     assalamualaikum...hari ni niat just nak tunjuk gambar je la ot...gambar2 ni un same je...da upload dah kat fb...sape yang x tengok lg tu ni ah antara keadaan rumah aku tu...baik aku cerita dulu..ntah ape mende la rusunawa ni an??actually...orang kat sini...suka sangat memendekkan perkataan ngan amek sukukata pertama sahaja...contohnya...:

     RUSUNAWA : Rumah Susun Sederhana Sewa
     UNHAS : Universitas Hasanuddin
     NASGOR : Nasi Goreng
     FK : Fakultas Kedokteran
     KITAS : Kartu Izin Tinggal Terbatas (benda ni la yang membolehkan kitorang lari ke malaysia..
                    skrg blum lg)
     SATPAM : Satuan Pengaman (kat msia,panggil guard @ jaga laa)

and banyak lagi laaa...aku pon da lupa..klu agak2 x paham tu..kitorang akan try dulu teka2 ngan perkataan yang hampir sama ngan maksud ayat dorang..n terbaru baca blog lina...bebudak sini cakap pasal CINLOK...kotang tau hape tu??aku popn gelak2 bila dapat tau..teka lah!!

                        CINLOK = CINTA LOKASI

ngeng kan..haha..oklah...meh usha rumah susun aku...

       
     

   dia ada 4 blok...Anggerik,Bugenvil,Cempaka n Dahlia...mine is Cempaka....so jom usha dalam umah lak..

                                  
                                                         nombor bertuah..


                                             
                                    kat pintu masuk ni..x sabar ea nak tengok??


              
                    aip2...susun kasut dulu baru masuk tau!mak babap kang haa...


                                                  
                                   ok..ni almari kitorang...kiri aku punya...kanan rumate aku punya..


                                            
                            harap maaf...aku sangat malas...mama xde nak tolong susun..haha


                 
                  tu dia..water dispenser(Rp. 200k++)...rice cooker(Rp.160k++)...n dats my meja...


             
katil aku...dia da siap pasangkan dah..lupa bawak cadar ijau aku..huaaa...n malas nak tegangkan..tq


               
haa..x sabar nak tunjuk ni...jamban tanpa flush...sila tadah air banyak2 dalam baldi supaya saham2 yang telah dilabur dapat terus disalurkan ke bank dengan selamatnya....


                                                   
                              kitorang xde shower...baldi ngan gayung baru beli jugak..puluh ribu tau..haha


                                               
                                                  ni pemandangan keseluruhan toilet kitorang...


                    
haa...ni dapur aku...beli yang cam bawak g camping je..jimat..klu tong gas ,,Rp 650,000...gile kau!!parents aku x ikot...


                    
                                             ni sure ah sinki an...sebelah tu rak pinggan..


                    
                                                           ni stok2 bawah sinki..


                     
                            2 tong air besar!!penting sebab dorang salu catu air..nak jimat la kunun...


                   
ni pon rak letak brg2 kering...barang basah dalam lemari es (peti ais) kat umah kwan...kongsi 4 orang...Rp 1.5 juta...


                        
                                            nk tunjuk keluasan bilik je la..its fine la utk 2 org...


    
                                        pintu nak ke dapur


                     
beg bola..letak baju2 yang da pakai sebelum di antar ke laundry..singgit sekilo...hahabeli kat MTOS....Rp. 35,000


                         
                                                 sesape yang jumpa..sila pulang kat saya semula..






so ni lah antara pic yang aku snap malam tadi atas permintaan keluarga dan rakan2...x semua tempat sempurna...but satu pesan senior...kita kene BERSYUKUR...dengan berasa seperti itu,,maka kita akan belajar untuk lebih menghargai sesuatu dan x akan menyia-nyiakannya...oklah...dah azan subuh...mau solat n sambung tido!! (sebuah lagi kesyukuran....bhahaha)